Business Internaţional

Guvernul ungar vrea să convertească în forinţi şi creditele auto şi de nevoi personale denominate în valută

Stocul creditelor în monedă străină ale gospodăriilor va scădea la numai 3% de la 54% înainte de lansarea programelor de conversie.

Stocul creditelor în monedă străină ale gospodăriilor va scădea la numai 3% de la 54% înainte de lansarea programelor de conversie.

Autor: CătăIina Apostoiu

21.08.2015, 00:05 692
Guvernul ungar a decis ca şi creditele auto şi de consum denominate în monedă străină să fie transformate în forinţi, a anunţat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga, citat de Portfolio.hu.

Ungaria are deja în desfăşurare un program de conversie în forinţi a creditelor ipotecare în valută introdus după mai multe proiecte care au avut acelaşi scop, dar care nu au atras populaţia.

În urma conversiei, povara datoriilor va fi redusă cu 31 miliarde de forinţi (100 milioane de euro), sumă finanţată în mod egal de bănci şi stat.

Deţinătorii de credite auto şi de consum în monedă străină vor beneficia practic de aceeaşi schemă de conversie ca şi deţinătorii de credite ipotecare în valută.  Potrivit ministrului economiei, conversia creditelor în valoare de aproximativ 305 miliarde de forinţi, majoritatea denominate în franci elveţieni, se va face la ratele de schimb de pe piaţă. Un număr de 229.000 de contracte de creditare sunt implicate.

Legislaţia necesară va fi supusă aprobării Parlamentului în luna septem­brie, a anunţat Varga. Ratele de conversie vor fi de 309,2 forinţi pentru un euro şi 287,2 forinţi pentru un franc elveţian.

Cursul francului a explodat la începutul anului după ce banca naţională a Elveţiei a decis să nu-şi mai sprijine moneda pe pieţe, unde era cumpărată intens de investorii care căutau refugiu.

Forintul se tranzacţionează aproape de maximul ultimelor patru luni în raport cu francul elveţian, ceea ce înseamnă că rata aleasă pentru conversie poate fi considerată drept una favorabilă.

Programul de conversie va fi finanţat în mod egal de guvern şi bănci, acestea din urmă putându-şi reduce sumele datorate în contul taxelor pe anii 2016 şi 2017 cu suma suportată. Statul nu va plăti cash.

Schema de conversie nu va fi obligatorie pentru cei împrumutaţi, aceştia având la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă vor profita de această oportunitate sau nu.

Stocul creditelor în monedă străină ale gospodăriilor va scădea la numai 3% de la 54% înainte de lansarea programelor de conversie.

Procesul de conversie ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, a arătat ministrul ungar al economiei.

În Ungaria mai sunt încă 200.000 de credite auto şi de consum în valută, cu o valoare totală de aproximativ 300 miliarde de forinţi (970 milioane de euro). 30.000 din aceşti debitori au de asemenea credite ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO