Business Internaţional

Hodorkovski ramane legat de Rusia

22.06.2004, 00:00 15

Mihail Hodorkovski, oligarhul rus impotriva caruia s-au lansat acuzatii de frauda si evaziune fiscala, in valoare de 1 miliard de dolari, nu intentioneaza sa paraseasca Rusia daca si cand va fi absolvit de orice vina, a declarat avocatul sau,citat de Financial Times.
Anton Drel, ce se ocupa de afacerile lui Hodorkovski, asigurandu-i si apararea in cadrul procesului ce i s-a intentat, a declarat in cadrul unui interviu acordat Financial Times: "Mi-a confirmat faptul ca nu doreste sa paraseasca Rusia. Vrea sa locuiasca aici si sa-si continue activitatile de ordin social si caritabil".
Comentariile acestuia au aparut dupa lansarea, saptamana trecuta, a procesului in care sunt judecati Hodorkovski si principalul sau partener de afaceri, Platon Lebedev, la peste sapte luni dupa ce primul a fost arestat si la aproape un an dupa ce Lebedev a fost retinut. Ambii sunt in detentie de atunci.
Doi alti oligarhi influenti din domeniul afacerilor, Vladimir Gusinski si Boris Berezovski, au parasit Rusia pentru a scapa de o serie de acuzatii de ordin penal, ce, sustin acestia, au o tenta politica.
Multi au speculat ca Hodorkovski va primi o pedeapsa usoara, in cadrul a ceea ce este considerat un alt proces cu tenta politica, in schimbul renuntarii la pachetul majoritar de actiuni detinut in cadrul grupului petrolier Iukos si a parasirii Rusiei, vizandu-se reducerea capacitatii acestuia de a influenta dezvoltarea tarii in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Vladimir Putin.
Drel a confirmat faptul ca Hodorkovski a transmis recent un mesaj in care arata ca el si partenerii sai sunt gata sa-si asume unele costuri, nespecificate, legate de sumele mari aditionale sub forma de impozite impuse de autoritati companiei Iukos, sume ce ar putea falimenta aceasta companie.
Totusi, acesta a adaugat ca nu s-a inregistrat nici o reactie din partea autoritatilor inaintea sau dupa declaratia facuta de presedintele rus saptamana trecuta, conform careia falimentarea companiei Iukos nu este in interesul guvernului rus.  Presedintele a adaugat ca toate aspectele de ordin comercial sau penal legate de compania Iukos ar trebui discutate in cadrul unor instante.
"Hodorkovski este foarte preocupat, nu de actiunile si banii sai, ci de viitorul companiei Iukos, ce este creatia sa si a fost si probabil este cea mai buna companie din Rusia," a declarat Drel.
Comentariile par sa sprijine recentele initative ale directorilor Iukos. Acestia propun autoritatilor metode privind  reducerea participatiei lui Hodorkovski si vanzarea unor active, cu aprobarea guvernului, cu scopul strangerii unor fonduri si evitarii falimentului companiei. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO