Business Internaţional

HVB isi face curatenie in bilant, in asteptarea unui cumparator

24.01.2005, 00:00 10



HypoVereinsbank (HVB), a doua banca din Germania ca marime listata la bursa, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute constituirea unui provizion exceptional de 2,75 miliarde euro pentru pierderea din credite, ceea ce inseamna ca institutia va incheia exercitiul financiar precedent cu o pierdere. Miscarea face parte dintr-un program de "curatenie definitiva" a bilantului contabil care semnaleaza, sustin analistii, disponibilitatea grupului in vederea unei eventuale preluari, informeaza Financial Times.



Banca a mai avertizat, de asemenea, ca in 2004, pentru al treilea an consecutiv, nu se vor distribui dividende. Cu toate acestea, actiunile grupului nu au inregistrat scaderi semnificative la bursa, investitorii parand sa dea crezare unor zvonuri despre o posibila preluare a HVB.



Potrivit unor surse din cadrul grupului, compania nu negociaza in prezent nici o oferta serioasa de fuziune, desi s-au stabilit contacte neoficiale cu unele banci, printre care s-ar numara si imprumutatorul italian UniCredito. Unii analisti sustin ca o banca americana sau britanica ar putea de asemenea sa fie interesata, cu toate ca majoritatea cred ca rivalul autohton Commerzbank ar fi cel mai probabil partener pentru o astfel de tranzactie.



Commerzbank a mai avut, in urma cu un an, o tentativa de preluare a HVB, care a esuat pe fondul unei controverse aparute in privinta inghetarii pensiilor care urmau sa fie platite personalului.



HVB a afirmat ca va crea un nou segment de "restructurare a activelor imobiliare", in care va incorpora toate creditele imobiliare germane neperformante, in valoare de 15 miliarde euro, pentru care va constitui, in situatiile financiare pe anul 2004, un provizion de 2,5 miliarde euro.



"Intentia clara este de a vinde aceste credite in urmatorii doi-trei ani", a declarat un purtator de cuvant.



In 2003, grupul a separat divizia de operatiuni imobiliare de restul companiei si a creat o noua entitate, Hypo Real Estate (HRE), cu un nivel de garantare de 590 milioane euro.



Johann Berger, care a initiat vanzarea creditelor neperformante la HRE, se va alatura din nou grupului HVB in primavara acestui an.



Provizionul exceptional constituit de banca germana are rolul de a reduce provizioanele anuale pentru pierderea din credite, pana la 1,3 miliarde euro in 2005, a explicat HVB. Pentru 2004, banca estimeaza provizioane standard in valoare de 1,8 miliarde euro.



Miscarea, spera HVB, va avea ca rezultat "o crestere substantiala a profitabilitatii" in 2005. Banca mai are credite neperformante in valoare de 10 miliarde euro, pe alte segmente de creditare.



Agentia Standard&Poor's a declarat vineri rating-ul A- al companiei HVB ca fiind "sub observatie"- ceea ce in mod normal constituie un prim pas inspre o declasare- si a oferit ca motiv reducerea gradului de adecvare a capitalului bancii. Potrivit analistilor, acest fapt ar putea face mai dificila incercarea HVB de a-si gasi un cumparator.



"HVB nesocoteste toata munca de calitate pe care a facut-o in domeniul capitalului, iar unii investitori vor fi ingrijorati, inca o data, ca acesta nu este sfarsitul povestii", a comentat Piers Brown, analist la Commerzbank.



In urma cu 11 luni, dupa reevaluarea cu 2 miliarde euro, in sens negativ, a unor investitii, si dupa anuntarea unei emisiuni de titluri pentru vechii actionari, in valoare de 3 miliarde euro, directorul executiv al HVB, Dieter Rampl, a afirmat ca acesta fusese finalul "programului de transformare".



In ciuda acestui fapt, performanta operativa a stagnat. In luna aprilie, increderea investitorilor in banca s-a diminuat, in urma raportarii unor rezultate financiare pe primul trimestru care erau abia o treime din nivelul prognozat. In noiembrie, Rampl a abandonat tinta pentru profitul operational (din exploatare), stabilita pentru anul 2004.



HVB a mai anuntat constituirea unui provizion suplimentar de 250 milioane euro, pentru a acoperi concedierea a 2.000-3.000 de membri ai personalului.



Munich Re, grupul de reasigurare care detine 18,3% din HVB, si-a redus estimarile privind profitul pentru 2004, de la 1,8-2 miliarde euro, la 1,7-1,9 miliarde euro.



In 2003, tot pe fondul creditelor neperformante, HVB a inregistrat o pierdere de 2,4 miliarde euro. Potrivit publicatiei germane Handelsblatt, Rampl va prezenta la sfarsitul lunii februarie un program prin care banca ar putea economisi 300 milioane euro, si care va afecta in principal operatiunile de back-office.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO