Business Internaţional

Imaginaţi-vă un "nisip inteligent" care poate lua orice formă. Savanţii de la MIT sunt aproape de a-l inventa. VIDEO

 Imaginaţi-vă un "nisip inteligent" care poate lua orice formă. Savanţii de la MIT sunt aproape de a-l inventa. VIDEO

Foto: MIT

04.04.2012, 12:58 1579

Roboţi minusculi care se pot uni pentru a forma unelte funcţionale iar apoi se despart pentru a lua alte forme ar putea fi disponibili pe piaţă în mai puţin de un deceniu, susţin cercetători de la Massachusetts Institute of Technology, citaţi de BBC.

O echipă de la universitatea americană afirmă că a construit 30 de astfel de prototipuri de "pietricele inteligente" pe care le pot dispune în structuri diverse cu ajutorul unui software special. Prototipurile sunt realizate sub formă de cub, cu supşrafaţa unei feţe de 1 cm pătrat. Acum eforturile se axează pe crearea unor roboţi şi mai mici, care să formeze un "nisip polimorf" care se "auto-sculptează".

". Vrem să creăm un material care să ia orice formă. Imaginaţiâvă ca ai nevoie de o unealtă şi introduci o comandă în trusa specială care îţi livrează exact ce ai nevoie", spune Kyle Gilpin, unul dintre masteranzii de la MIT care lucrează la proiect.

Roboţii cubici care sunt testaţi acum sunt dotaţi cu electromagneţi pe fiecare suprafaţă, cu ajutorul cărora se pot lipi unii de alţii. Efectul magnetic poate fi pornit şi oprit şi nu are nevoie de un flux continuu de electricitate pentru a rămâne activ. Cuburile conţin şi microprocesoare care determină ce magneţi trebuiă să rămână activi. Fiecare procesor poate stoca doar 32 de kilobytes de cod şi are o memorie de doar 2 kilobytes, aşa că algoritmul trebuie să fie simplu.

Primul pas în copierea formei unui obiect este acoperirea lui cu "pietricelele inteligente". Cuburile îşi transmit informaţia formei pe care o are obiectul, apoi se redefinesc pentru a forma perimetrul obiectului copiat. Dacă replica trebuie să fie de cinci ori mai mare decât obiectul original, cuburile calculează diferenţa şi compensează. Toate cuburile din interiorul modelului se "recunosc" în cadrul noii forme, conform cercetătorilor.

Gilpin recunoaşte că mai e mult de muncă, însă este optimist şi susţine că în zece ani ar putea apărea pe piaţă produse care vor revoluţiona abordarea din insutrie. "Cred că vom fi surprinşi de cât de repede vor evolua lucrurile odată ce oamenii se vor uita mai atent la această tehnologie", afirmă savantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO