Business Internaţional

Imbatranirea populatiei poate genera un "Armaghedon fiscal"

02.04.2004, 00:00 22



Statele industrializate ar putea fi supuse unor presiuni fiscale covarsitoare - mai impovaratoare decat cele consemnate in timpul celui de-al doilea razboi mondial - in cazul in care guvernele nu vor lua masuri drastice privind reducerea cheltuielilor sociale in anii care vin, informeaza Financial Times, citand un raport al agentiei de rating Standard & Poors.



Raportul, publicat joi, subliniaza faptul ca statele din Europa Continentala - incluzand Germania, Franta, Portugalia, Grecia, Polonia si Republica Ceha - vor inregistra, pana in 2050, cresteri ale datoriei publice cu pana la 200% din Produsul Intern Brut, ca urmare a politicilor sociale si fiscale pe care le promoveaza.



In ciuda numarului mare de imigranti si a unei rate de natalitate superioara majoritatii tarilor europene, Statele Unite se va confrunta de asemenea cu o crestere a deficitului bugetar pe masura ce vor spori cheltuielile sociale legate de imbatranirea populatiei.



Standard & Poors a afirmat de asemenea ca deteriorarea severa din ultimii ani a finantelor publice a SUA au determinat-o sa-i revizuiasca in sens negativ estimarile privind deficitul si datoria publica.



"Nivelul datoriei publice al SUA este estimat a atinge 158% din Produsul Intern Brut, aproape dublu fata de procentul de 83% anticipat in urma cu doi ani".



Situatia cea mai severa se intalneste in Japonia - pana in 2050, estimandu-se o crestere a datoriei publice pana la nivelul de 700% din Produsul Intern Brut - reflectand atat valoarea extrem de generoasa a pensiilor actuale, cat si tendinta de crestere a sperantei de viata, combinata cu una din cele mai mici rate de natalitate din lumea industrializata.



Tendinta cuplurilor de a avea un numar cat mai mic de copii, la care se adauga cresterea sperantei de viata si implicit a numarului de persoane in varsta, genereaza ingrijorarea analistilor si economistilor din majoritatea statelor dezvoltate. O serie de studii anticipeaza ca in urmatorii 50 de ani, populatia Spaniei si a Italiei s-ar putea reduce cu un sfert. Implicatiile asupra sistemelor sociale ale statelor europene ar fi devastatoare in conditiile in care tot mai putini angajati vor sustine un numar tot mai mare de pensionari.



Richard Jackson, analist senior in cadrul departamentului de demografie al Centrului pentru Studii Strategice, o agentie americana de cercetare, apreciaza ca promisiunile generoase privind nivelul pensiilor reprezinta o amenintare la stabilitatea politica. "Daca statele respective nu vor lua masuri pentru a reduce beneficiile sociale, ne vom confrunta cu un Armaghedon fiscal".



Jackson noteaza faptul ca raportul agentiei de rating subestimeaza nivelul viitor al deficitelor deoarece ia in calcul statistici care nu prevad o potentiala crestere a sperantei de viata si supraestimeaza ratele viitoare de fertilitate. "Chiar si in conditiile celui mai optimist scenariu, in maxim 25 de ani majoritatea statelor din lumea industrializata vor intra in blocaj fiscal".



Pentru a preveni un asemenea scenariu, Standard & Poors recomanda statelor sa asigure echilibrul permanent al bugetelor.



Recomandarea agentiei de rating contrasteaza insa cu situatia precara a finantelor celor mai puternice state europene, precum Anglia, Franta si Germania, confruntate in ultimii ani cu o majorare severa a deficitelor bugetare si cu o incetinire a ritmului de crestere economica.



Pe de alta parte, in Suedia, Irlanda si Australia, situatia demografica mai favorabila si implementarea timpurie a unor reforme sociale au facut ca prognozele privind deficitul bugetar sa fie mai optimiste.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO