Business Internaţional

IMM-urile devin interesante pentru bancile cehe

13.06.2005, 19:38 11

Citibank, cea mai mare banca din Cehia, si-a anuntat planul de a deschide 6 filiale in provincie, in orasele Liberec, Zlin, Olomouc, Ceske Budejovice, Jihlava si Usti nad Labem, pentru a-si oferi serviciile intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), scrie The Prague Post.

Noile banci vor incerca sa intampine nevoile IMM-urilor, printr-un acces mai facil la credite, de exemplu.

Banca vrea sa capitalizeze un segment prosper de piata, care a alimentat mai mult de 50% din cresterea economica interna a Cehiei si care furnizeaza 60% din locurile de munca de pe piata, potrivit statisticilor guvernamentale.

Bancile, precum Ceska sporitelna, care are 16 filiale in cele 14 regiuni ale Cehiei, isi concentreaza din ce in ce mai mult atentia asupra a ceea ce se dovedeste a fi o investitie ce ar putea aduce castiguri de miliarde de euro.

"Toate marile banci tintesc spre acest segment pentru ca este cel mai promitator de pe piata", a declarat Karel Gabrhel, membru al departamentului de audit al Bancii Nationale a Cehiei.

Unul dintre rezultatele ascensiunii Uniunii Europene este faptul ca marile companii multinationale au facut profituri prin exporturi catre partea occidentala a UE, iar IMM-urile au beneficiat din aceasta situatie, fiind pe postul de furnizori. Acest factor, coroborat cu scaderea dobanzilor si cu o economie ce are o imagine pozitiva, au determinat IMM-urile sa se concentreze pe dezvoltare, spun analistii. Dobanzile au ajuns la nivelul minim de 1,75% in luna aprilie.

Prin urmare, IMM-urile au cres-cut investitiile creditate de banci, ceea ce le-a oferit celor din urma o alternativa la piata deja saturata a marilor companii. Banca Nationala a Cehiei nu are o evidenta a volumului anual al imprumuturilor acordate IMM-urilor, insa reprezentantii Ceska sporitelna au declarat ca nivelul creditelor acordate catre acest segment a crescut cu 30 de procente.

Totusi, IMM-urile inca se plang de dificultatea obtinerii unui credit. Margareta Krizova, director pe probleme de dezvoltare a IMM-urilor in cadrul firmei de consultanta Central European Advisory Group, considera ca bancile tind sa preia cele mai mari si mai profitabile intreprinderi, lasandu-le la o parte pe cele mai mici. O astfel de strategie, spune Krizova, este eronata, pentru ca a sustine si companiile mai mici inseamna a crea un fond de credibilitate pentru clientii care vor dori sa faca mai multe afaceri cu banca in viitor.

Citibank recunoaste faptul ca acordarea unui credit catre o IMM este un lucru riscant, insa reprezentantii spun ca noile filiale se vor concentra indeosebi pe acest aspect economic. La filiala din Liberec, care va fi inaugurata in iunie, companiile vor beneficia de un produs bancar numit L-Loan, prin intermediul caruia clientii vor sti daca li s-a aprobat creditul intr-un interval de 24 de ore. Citibank va administra riscurile aferente printr-o atenta monitorizare a afacerilor dezvoltate de clienti, spun reprezentantii bancii.

Ceska sporitelna a dus cu un pas mai departe lupta pentru finantare, oferind in mod gratuit clientilor informatii cu privire la obtinerea de fonduri de la structurile Uniunii Europene.

Banca va dirija intreprinderile si prin completarea documentelor necesare pentru astfel de finantari, serviciu care se va taxa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO