Business Internaţional

Imobiliarele, noul motiv de goana, din Las Vega in Malta, trecand prin Alpi

24.11.2003, 00:00 27



"In ziua de azi, daca nu investesti in proprietati esti vazut ca un fel de paria al societatii". "Daca te duci la un eveniment monden si nu poti sa te lauzi cu doua trei investitii imobiliare, vei fi considerat un inadaptat social". "Faptul ca iti asumi riscul in speculatii imobiliare, te face mult mai interesant in ochii celorlalti." Desi aceste afirmatii ar parea putin exagerate, ele nu fac decat sa reflecte o tendinta extrem de actuala, la care s-au aliniat nu numai companiile care activeaza in domeniu ci si o categorie destul de larga de persoane, pentru care, pana nu cu mult timp in urma, notiunile de "imobiliar" si "proprietati" nu stimulau interesul in mod deosebit.



Intradevar, afacerile imobiliare sunt noua moda care circula in special in clasele sociale mai instarite. Ratiunea unei asemenea investitii difera de la persoana la persoana. Desi principalul obiectiv este cel financiar, pentru multi a avea cateva proprietati inseamna mai mult decat un cash-flow stabil sau un viitor castig.



Proprietatea inseamna putere



Tinerii barbati, in special, se simt mult mai "puternici" si se cred stapani pe viata si pe destinul lor atunci cand cumpara, potrivit unei viziuni larg acceptate, un activ lichid si profitabil. Sexul feminin e si el interesat, insa pentru un motiv cu totul diferit. Cu o cota a divorturilor care tinde sa depaseasca 40%, e bine sa fii pragmatic. Decat sa te uiti in ochii partenerului si sa vezi multi ani de fericire, mai bine lasi o portita mica pentru eventualitatea unui divort si cumperi din timp un apartament/casa ce poate fi inchiriat pentru bani frumosi.



Explozia investitiilor in proprietati reflecta puterea elitei intelectuale, care e atrasa in special de statutul pe care il obtine pe aceasta cale. "Proprietatea a inceput sa porneasca un razboi ascuns intre clasele sociale", explica un profesor de psihologie. "Reprezinta calea prin care clasa de mijoc a societatii da din coate pentru a urca pe cea mai inalta treapta ierarhica."



Realitatile pe care le-au trait parintii nostri par sa dispara incetul cu incetul. O slujba intrega viata si o singura locuinta nu mai caracterizeaza noile generatii, tineri si tinere cu sangele iute, care isi controleaza propriul destin.



Partea financiara a acestei afaceri nu este deloc de neglijat. Intr-o perioada in care pietele financiare sunt din ce in ce mai tulburate de tensiunile geopolitice, iar previziunile valutare sunt de domeniul astrologilor, afacerile imobiliare au captat interesul unei categorii tot mai mari a populatiei. Pe termen lung perspectivele pentru aceasta piata sunt, in opinia analistilor, mai mult decat pozitive, din mai multe motive: volumul proprietatilor e limitat ceea ce face ca preturile pe termen lung sa creasca; cererea va creste, in special in marile aglomerari urbane, pe masura ce tot mai muti sunt atrasi de oportunitatile de la orase; creditele ipotecare sunt ieftine; tot mai multe persoane avanseaza in ierarhia sociala iar numarul divorturilor este intr-o continua ascensiune.



In plus, o investitie imobiliara poate fi perceputa ca o forma de asigurare a pensiei, fiind mult mai flexibila decat forma traditionala a beneficiilor primite de la stat, prin faptul ca iti ofera un cash flow constant, neafectat de inflatie.



Proprietatea e o parghie de siguranta.



In primul rand, este mul mai stabila decat alte active, precum actiunile sau obligatiunile, iar faptul ca de cele mai multe ori este achizitionata cu capital imprumutat poate genera castiguri destul de mari.



Cu toatea acestea, investitiile imobiliare necesita o cunoastere aprofundata a pietei, dar si o anumita experienta in domeniul afacerilor. "Trebuie sa fie parte integranta dintr-o strategie globala de investitii", avertizeaza un specialist. Cei care investesc numai in proprietati risca sa isi arda degetele.



Proprietatea iti poate garanta independenta financiara, in special daca stii ce si cand sa cumperi.



O afacere doar pentru barbati?



Cine poarta pantalonii intr-o afacere imobiliara? Barbatii, bineinteles. Pentru a deveni proprietar trebuie mai intai ca un agent imobiliar, de cele mai multe ori un "el", sa iti prezinte locatiile si oportunitatile. Dupa aceasta trebuie sa negociezi cu un broker sau cu un consilier financiar independent, ati ghicit, tot barbat. Actele si aprobarile le obtineti tot de la o contrapartida masculina.



Exista loc pentru femei in aceasta piata dominata de spiritul macho? Bineinteles ca da, potrivit celebrului consultantul imobiliar din Londra Lisa Hulyer. Ea doreste sa distruga mitul potrivit caruia afacerile imobiliare sunt prea complicate si costisitoare ca sa fie administrate de femei fara ajutorul sotului. Ea considera ca proprietatea se apropie foarte mult de specificul femeilor. "Aceste afaceri nu sunt precum o slujba de la 9 la 17 si nu impun o alegere intre cariera si familie. Poti porni cu bani putini, acasa la tine, iar timpul ti-l aloci cum vrei." In cursurile pe care le preda, Lisa invata femeile cum sa trateze cu profesionistii domeniului, precum si abc-ul afacerii - care sunt tipurile de proprietati, ce sa cumperi, cui sa inchieriezi si pe cati bani, cand sa vinzi. Odata ce invata parghiile afacerii, femeile se descurca mai bine decat barbatii.



"Femeile sunt mai capabile in a face mai multe lucruri odata. Investitiile imobiliare necesita mult calcul, capacitate de analiza, organizare si punctualitate. De cele mai multe ori femeile sunt avantajate si de simtul estetic pe care il poseda."



Lisa este poate cel mai bun exemplu in acest sens. Desi este inca tanara, ea si-a format un portofoliu de propietati in valoare de 1,5 milioane de lire sterline, a carui valoare este foarte probabil a se mari in anii care vin.



Mic atlas pentru investitori



Iata cateva din cele mai fierbinti locatii de pe glob din punct de vedere al afluxului de investitii imobiliare.



Magia Vegasului



La inceputurile lui, Las Vegas-ul nu era decat un mic loc de popas pentru muncitorii si calatorii care se indreptau catre California. In zilele noastre, "Capitala mondiala a divertismentului" se lauda cu un sfinx si o piramida, un turn Eiffel si canale venetiene, bineinteles replici ale originalelor.



Cu 35 de milioane de vizitatori anual, Las Vegasul este unul din cele mai dinamice orase din lume, fiind in acelasi timp una din locatiile cele mai preferate pentru investitiile imobiliare. In cea de-a doua jumatate a anului 2003, pretul mediu pentru o locuinta simpla, ce poate acomoda doar o singura familie, a ajuns la 177.100 $, in cestere cu peste 12,4% fata de aceeiasi perioada a anului trecut. Pana in 2010 se estimeaza ca preturile vor creste cu aproape 90%, pana la 249.000$ pentru o locuinta.



Cu toate ca piata investitiilor in proprietati este infloritoare, exista totusi un mic dezavantaj - oferta." In aceasta afacere trebuie sa te misti repede. Odata ce ai identificat o proprietate, trebuie sa o contractezi in doua trei-ore, sau risti sa o pierzi ", a declarat Tiger Mynarcik, presedintele Property Management din Las Vegas. O loterie recenta, pentru 150 de noi locuinte, a atras 700 de cereri.



Calatorie in Malta



De ce este Malta o locatie atat de interesanta investitori? In parte, datorita soliditatii pietei imobiliare. Malta este una din cele mai atractive destinatii turistice, in special pentru italieni si britanici, veniti pentru frumusetea si linistea pe care o ofera peisajele malteze. Cele mai des intalnite sunt persoanele de varsta a treia, care isi petrec iarna in acest paradis mirific.



Insula are de asemenea si o comunitate de afaceri bine conturata, cu multinationale precum Vodafone sau Microsoft aflate intr-o continua scanare a oportunitatilor de investitii. Interesul companiilor straine va creste si mai mult odata ce Malta va intra, in mai anul viitor, in Uniunea Europeana. Cu toatea acestea, " Exista o lipsa evidenta de proprietati destinate inchirierii oamenilor de afaceri". Grahame Salt, un agent imobilair local, estimeaza ca preturile se inscriu pe un trend anual moderat, cu cresteri intre 8% si 15%, insa perspectivele sunt din cele mai optimiste. Este normal ca preturile sa creasca, avand in vedere ca Malta e o insula, iar terenul e limitat.



Apartamentele cu vedere la mare, aflate la mare cautare, pot costa pana la 140.000 $, in timp ce casele vechi, mai retrase, dar dotate cu piscina, ajung la 180.000 $.



Achizitiile de proprietati si terenuri sunt restrictionate in Malta, datorita densitatii populatiei si limitarii terioriale, insa imobilele ce pot fi inchiriate se gasesc in numar mare.



In Franta, la schi



Piata imobiliara este intr-o efervescenta continua in statiunile de munte ale Frantei. Pe masura ce primii fulgi de zapada se aseaza pe Alpii francezi, statiunile devin adevarate Mecca pentru cei care practica sportul alb. "Invazia" se datoreaza si persoanelor care rascolesc orasele si satele pentru gasirea unei proprietati pe care sa o cumpere.



In celebrele statiuni Chamonix, Courchevel, Val d'Isere si Me'ribel, preturile au cunoscut un puternic trend ascendent, cu cresteri de pana la 20% in anumite locatii.



Dezvoltarea excesiva si restrictiile impuse de autoritatile locale privind contruirea de noi locuinte a mai temperat aceasta cerere, insa specialistii sunt foarte optimisti. " Totul se cumpara si totul e de vanzare", a declarat un agent imobiliar. In timp ce apartamentele pornesc de la 480.000 euro, cabanele pot depasi cu usurinta trei milioane de euro. " Pentru unii e o chestiune de life-style. Anumite persoane achizitioneaza proprietati in care sa locuiasca si de unde sa isi coordoneze afacerile, in timp ce altii sunt atrasi de posibilitatea unui castig".



Sa nu credeti insa ca numai in sezonul rece se inregistreaza un aflux atat de mare de turisti. In timpul verii, Alpii sunt cea de-a doua locatie franceza in functie de numarul vizitatorilor, dupa regiunea sudica. In acest mod, cei care isi petrec doar iarna in statiunile franceze, pot face bani frumosi in timpul verii prin inchirierea locuintelor lor de vacanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO