Business Internaţional

In ciuda aparentelor, expansiunea fondurilor de investitii private nu s-a sfarsit, ci revine in forta

15.10.2007, 23:59 17

In urma cu doar cateva saptamani zgomotoasa "petrecere" din ultimii ani a fondurilor de investitii parea sa nu mai aiba puterea de a continua, scrie New York Times.
La sfarsitul verii, atat piata bursiera, cat si cea de creditare au resimtit din plin efectele crizei americane a creditelor ipotecare riscante. Fondurile de investitii au intrat in declin, ajungand in incapacitate de a mai returna creditele la banci, in acelasi timp fiind presate si de investitori, iar tranzactiile din sectorul de fuziuni si achizitii au cazut in momentul in care costurile de creditare au crescut semnificativ.
Mai mult, avan-tajele de care aceste fonduri beneficiau, inclusiv structura favorabila de impozitare, au intrat in vizorul Congresului american, care intentioneaza sa adopte o lege prin care managerii unor astfel de fonduri vor fi nevoiti sa plateasca impozite mai mari catre stat. "O gaura de marimea unui camion Mack genereaza o directie nedorita si nedreapta pentru multi manageri care se aflau pana acum intr-un grup favorizat", a declarat Leo Hindery, administratorul unui fond de investitii. "Asadar, nimeni nu trebuie sa fie surprins de faptul ca acesti indivizi isi continua drumul direct prin aceasta gaura de 12 mld. dolari", a adaugat el.
Situatia grava in care aceste fonduri se afla a fost exprimata foarte clar de catre fondatorul si managerul bancii. "Daca un val ridica toate navele aflate in larg, o nava care se scufunda le va trage dupa sine pe toate celelalte aflate in acea zona. Iar in momentul in care se intampla acest lucru, sunt mult mai multi cei care au de pierdut decat cei care au de castigat", a declarat el.
Totusi, este posibil ca palariile, baloanele si steguletele sa nu fie eliminate, inca, din acest scenariu, de vreme ce "petrecerea" ar putea continua.
Fortele care au creat aceste vehicule de investitii - adica marii investitori institutionali care au dorit sa-si extinda portofoliile, avand planuri pe termen lung - ar putea pompa in continuare miliarde de dolari in investitiile alternative, categorie din care fac parte fondurile de investitii.
In ultimele doua saptamani din iulie si in prima saptamana din august, in momentul in care criza financiara era in plina expansiune, aproape cincizeci de fonduri private de investitii reuseau sa stranga, in domeniul investitiilor alternative, active de peste 1.000 de miliarde de dolari.
Un studiu al Citi-group arata ca investitorii institutionali isi vor mari pana in 2010 volumul investitiilor alternative la 20% din totalul afacerilor, fata de 14% cat au in acest moment. Asta inseamna ca in urmatorii doi ani acestea vor reusi sa stranga active in valoare de 1.200 de miliarde de dolari, reprezentand investitii alternative.
De exemplu, fondul de investitii Texas Teacher's Retirement System, care administreaza peste 112 mld. dolari, a anuntat ca isi va mari volumul de investitii alternative, de la 8,5% din totalul afacerilor in acest moment la 29% in urmatorii trei ani. California Public Employees Retirement System, care detine active de 250 mld. dolari a decis in iunie sa-si dubleze volumul de in-vestitii in fondurile de investitii pana la 12 mld. dolari.
"Din moment ce din ce in ce mai putini bani sunt indreptati spre fondurile de pensii de stat si private, dar si spre bugetul public, o cota mai mare din acestia va lua calea unor astfel de strategii alternative", a declarat Mark Yusko, presedintele Morgan Creek Capital Management.
Mai mult, cresterea activelor fondurilor de investitii va fi impulsionata de investitiile venite din tarile care au inregistrat venituri fabuloase din petrol, dar si din tarile asiatice ale caror rezerve valutare au atins niveluri record.
Tarile din Orientul Mijlociu au investit sume din ce in ce mai mari in fondurile alternative.
De exemplu, luna trecuta un grup de investitori condus de guvernul din Abu Dhabi a preluat pentru 1,35 mld. dolari 7,5% din actiunile fondului de investitii Carlyle Group, iar China a investit in mai in fondul de hedging Blackstone Group.
Pana in 2015 activele administrate de fondurile de investitii controlate de guverne vor ajunge la 12.000 de miliarde de dolari, estimeaza Stephen Jen de la banca de investitii Morgan Stanley. "Unele fonduri s-au redresat deja si nu au intarziat sa investeasca sume din ce in ce mai mari in strategiile alternative", a declarat Jen.
Mai mult, se pare ca proiectul de lege care prin care se intentioneaza marirea impozitelor platite de aceste fonduri nu va fi supus votului Congresului decat cel mai devreme anul viitor.
"Date fiind dificultatile pe care un proiect de lege le traverseaza in drumul sau prin Senatul american, dar si datorita faptului ca exista proiecte mai importante pe agenda politica americana, este incerta data la care legea privitoare la taxele platite de fondurile de investitii alternative va fi supusa dezbaterilor", a declarat Jim Manley, purtatorul de cuvant al senatorului democrat Harry Reid, unul dintre liderii majoritatii din Congres.
Exista destule voci care estimeaza o crestere semnificativa a activelor investite in fondurile de investitii, ceea ce ar asigura continuarea traseului remarcabil pe care acest sector l-a urmat in ultimii ani. Activele administrate de catre fondurile de hedging si private-equity au ajuns in acest moment la 1.700 mld. dolari fata de 257 mld. dolari in 1996, se arata intr-un studiu al Hedge Fund Research.
Ritmul de crestere a fost diminuat in aceasta vara pe fondul crizei financiare, in august valoarea activelor administrate de aceste fonduri inregistrand o crestere de 8,9 mld. dolari, fata de 16,8 mld. dolari in luna precedenta.
Insa "investitorii sunt in continuare atrasi de industria fondurilor alternative", considera Kenneth Heinz, presedintele Hedge Fund Research. "Deciziile acestora nu vor fi afectate de o singura luna de rezultate negative", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO