Business Internaţional

In ciuda somajului ridicat, Polonia e bine vazuta de Banca Mondiala

28.09.2004, 00:00 11

Polonia a ajuns intre primele zece tari care introduc schimbari menite sa faciliteze desfasurarea afacerilor, in clasamentul Bancii Mondiale, scrie Warsaw Business Journal.
In documentul publicat vineri, Banca Mondiala lauda Polonia pentru simplificarea procedurilor de inregistrare a unei firme, pentru inasprirea reglementarilor privind insolvabilitatea si pentru liberalizarea codului muncii. Cu toate acestea, organismul international a atras atentia ca incetineala instantelor judecatoresti este principalul impediment al cresterii economice. In prezent, in Polonia este obligatoriu sa te adresezi unei instante inainte de a cere rambursarea fortata a unui imprumut, practica nefolosita de majoritatea tarilor dezvoltate. Este nevoie de 1.000 de zile pentru a obtine o hotarare judecatoreasca si de 200 de zile pentru a inregistra achizitia unui activ imobiliar.
Autorii raportului au plasat Polonia pe pozitia a opta. Potrivit lor, promovarea in continuare a masurilor de imbunatatire va duce la majorarea ritmului de crestere a produsului intern brut, de la 6% la 8%, si la reducerea ratei somajului.
Raportul Bancii Mondiale sugera de asemenea ca tarile est-europene care s-au clasificat in primele zece vor fi motorul unor schimbari rapide in randul vechilor membri UE, ceea ce pe termen lung va contribui la competitivitatea Europei in general.
In ciuda aprecierii de care se bucura din partea Bancii Mondiale, Polonia ramane tara cu cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, cu o structura ocupationala de asemenea nefavorabila, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, citat de Warsaw Business Journal.
In 2003, numai 51,2% din cei aflati peste varsta legala de munca aveau un loc de munca, ceea ce inseamna o reducere de 7,8%, comparativ cu 1998. Transformarile economice suferite de noile state membre UE s-au tradus prin diminuarea ocuparii in sectoare traditionale precum agricultura si industria, pe masura ce apar noi locuri de munca in sectorul serviciilor.
Intre 2000-2003, gradul de ocupare in agricultura a scazut cu 8,3%, totusi unul din cinci polonezi lucreaza inca in acest sector, ceea ce reprezinta un record absolut in Uniunea Europeana. Mai mult, agricultura poloneza este cea mai putin eficienta din valul admis in UE la 1 mai 2004. Fermierii polonezi genereaza doar 2% din PIB.
Gradul de ocupare in industrie a scazut intr-un ritm relativ rapid, cu 14%, ceea ce face ca Polonia sa fie unul din cele mai putin industrializate state din UE.
In 2005, rata somajului ar trebui sa scada sub 17%, ceea ce inseamna ca 500.000 de oameni isi vor gasi de lucru, sustine ministrul economiei, Jerzy Hausner. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO