Business Internaţional

In lipsa unei intelegeri bugetare,euro devine tot mai instabil

21.06.2005, 18:30 14

Euro s-a depreciat dupa ce oficialii Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un acord privind bugetul pentru urmatorii sapte ani, contribuind astfel la cresterea grijilor cu privire la incetinirea procesului de integrare economica, relateaza Bloomberg.

La trei saptamani dupa ce alegatorii francezi si olandezi au respins constitutia europeana, negocierile din cadrul summit-ului UE au esuat din cauza unei dispute dintre Franta si Marea Britanie cu privire la subventiile destinate agricultorilor francezi si contributiile britanice la bugetul uniunii.

"Europa se afla intr-o criza profunda", a spus Jean-Claude Juncker, presedintele in exercitiu al Uniunii. Mai mult, cresterea economica de pe continent a ramas in spatele performantelor realizate de economia Statelor Unite.

In aceste conditii, anul 2005 a insemnat o depreciere cu 10% a monedei unice europene fata de dolarul american. Euro a scazut si din cauza faptului ca unii oficiali europeni au declarat ca agreeaza o moneda mai slaba, care sa vina in sprijinul exportatorilor.

"Rezultatele economice din Europa au fost ingrozitoare. La aceasta se adauga atat problemele politice, cat si cele bugetare. Euro va continua pe un trend descendent", a spus Mitul Kotecha, responsabilul cu strategiile monetare in cadrul Calyon, divizie a bancii Credit Agricole.

Rapoartele care urmeaza sa fie publicate in aceasta saptamana ar putea agrava ingrijorarile cu privire la cresterea economiei din zona euro, sustinand astfel tezele celor care cer Bancii Centrale Europene sa reduca dobanzile.

Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, analistii estimeaza ca, in mai, cheltuielile de consum din Franta au scazut, iar increderea consumatorilor italieni s-a diminuat pentru a sasea luna din sapte. Institutul de statistica din Paris urmeaza sa dea publicitatii un raport care va evidentia o scadere cu 0,4% a cheltuielilor de consum, dupa ce acestea s-au apreciat cu 1% in luna aprilie.

Daca Uniunea Europeana va intra in 2007 fara un buget clar, mai multe proiecte, printre care o linie de metrou ce urmeaza sa faca legatura intre aeroportul din Praga si o autostrada baltica, ar putea ramane nefinalizate.

"Esecul total al summit-ului Uniunii Europene, pe parcursul caruia nu s-a ajuns la nici un acord, a centralizat atentia inca o data pe toate problemele din trecut cu care se confrunta moneda unica. Sentimentele ce caracterizeaza continentul european sunt extrem de fluctuante. Investitorii vor suferi un alt soc la trecerea sub nivelul de 1,2 dolari/ euro", a declarat Robert Rennie, un strateg monetar in cadrul companiei Westpac Banking din Sydney, precizand ca este posibil ca pragul sa fie depasit pe parcursul acestei saptamani.

In alta ordine de idei, dolarul a suferit cea mai mare depreciere fata de euro in 17 iunie, dupa ce a fost foarte aproape de a trece sub pragul psihologic de 1,2 dolari/euro, motivul principal fiind raportul guvernului american care a scos in evidenta ca deficitul de cont curent a atins un nivel record. Yenul japonez s-a depreciat in comparatie cu dolarul pe fondul speculatiilor cu privire la pretul mare al pretrolului, despre care se apreciaza ca va avea un impact major asupra cresterii economice din Japonia, stiut fiind faptul ca aceasta tara importa aproape intreaga cantitate de petrol pe care o utilizeaza, nedispunand de resurse proprii importante.

"Cu siguranta exista griji cu privire la evolutia pretului petrolului. Aceasta ar putea avea un efect negativ asupra economiei globale si, indirect, asupra economiei japoneze", a spus Toshihiko Fukui, guvernatorul bancii nationale a Japoniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO