Business Internaţional

In Marea Britanie, varsta de pensionare tot creste

01.12.2005, 18:13 14

Propunerea de majorare a varstei standard de pensionare la 68 de ani a determinat reactia mediului de afaceri din Marea Britanie

Comisia de Pensii din Marea Britanie a propus o masura de majorare a varstei standard de pensionare la 68 de ani, prin care are in vedere restructurarea actualului sistem, informeaza BBC News.

Raportul Comisiei mai propune si un Plan National de Economii, in care ar urma sa fie inregistrati automat mare parte din angajati.

Lord Turner, presedintele organismului este de parere ca actualul sistem de pensii din Marea Britanie se confrunta cu probleme serioase. Acesta incearca de aproape trei ani sa reformeze vechiul sistem britanic.

In raportul de anul trecut, comisia arata ca mai bine de 12 milioane de persoane cu varsta de peste 25 de ani nu economisesc suficient.

De aceea propune ca varsta standard de pensionare sa se mareasca gradual la 66 de ani pana in 2030, 67 de ani pana in 2040 si 68 de ani pana in 2050.

"Problemele sistemului britanic de pensii se vor agrava in viitor daca nu sunt propuse si dezbatute noi reglementari", a spus Lord Turner.

Si propunerea de legare a pensiilor de salarii a aprins deja discutii in randurile clasei politice. Cancelarul britanic Gordon Brown a declarat ca acest lucru nu va putea fi suportat.

Ideea care se afla in spatele sistemului de inregistare automata este ca rata de economisire va creste deoarece foarte multi vor considera ca este prea costisitor pentru a renunta. Sistemul propus va inrola automat toti muncitorii care nu beneficiaza de un sistem finantat de companie, cu toate ca vor avea in continuare dreptul de a se retrage, a explicat Lord Turner.

Conform Planului National de Economii, persoanele vor contribui cu 4% din venitul lor brut, angajatorii cu inca 3% iar guvernul cu 1% prin intermediul scutirilor de taxe sau al creditelor.

Lord Turner a declarat ca aceste masuri vor aduce numai 0,6 procente in plus la costurile cu forta de munca din sistemul privat.

Reactiile mediului de afaceri din Marea Britanie nu au intarziat sa apara. "Am fost foarte dezamagiti atunci cand am constatat ca speculatiile cu privire la participarea financiara a angajatilor la asa- numitul Plan National de Economii s-au adeverit", a declarat David Frost, directorul general al Camerei Britanice de Comert.

"Firmele de dimensiuni mici vor fi cele mai afectate de aceste masuri, iar multe dintre ele nu vor avea alta alternativa decat sa concedieze persoane si sa inghete salariile", a adaugat acesta.

"Sprijinim ideea unui sistem obligatoriu pentru angajati si angajatori insa recunoastem ca multe companii mici vor gasi acest lucru destul de problematic", a declarat la randul sau Martin Temple, director general al EEF. Aceasta a solicitat guvernului sa asiste firmele mai mici pe perioada de tranzitie la noul sistem.

"Ne vom opune in continuare oricarei propuneri de majorare a varstei de pensionare care se va resimti mai ales in buzunarele muncitorilor", a declarat Brendan Barber, secretarul general al TUC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO