Business Internaţional

In Paris scad vanzarile de case, dar nu si preturile

15.07.2008, 19:34 16

In primul trimestru al acestui an vanzarile de locuinte vechi in regiunea Ile-de-France au inregistrat o scadere de 7,9% in raport cu trimestrul similar al anului trecut, scrie Les Echos.
Dupa zece ani de cresteri, piata a inregistrat un prim trimestru foarte slab, iar cel de-al doilea trimestru se anunta si mai slab. Primele date statistice, nevalidate inca, indica o scadere de 2,2% in aprilie in regiunea Ile-de-France si de 17% in mai. Parisul este mai afectat decat zonele sale limitrofe, vanzarile de aici consemnand o scadere de 13,6% in primul trimestru si de 21% in mai.
"Piata imobiliara sta pe loc in conditiile in care cumparatorii au piciorul pe frana", a declarat Jean-Marie Montazeaud, presedinte al Camerei notarilor din Paris. Deocamdata, proprietarii care vand nu par dispusi sa reduca preturile. In Ile-de-France, preturile locuintelor s-au stabilizat in primele trei luni ale acestui an in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Indicii disponibili nu ne permit sa vorbim de o scadere a preturilor de vanzare", constata notarii.
Per ansamblu in Franta, indicele Insee al pretului locuintelor vechi inregistreaza o scadere de 0,8% in primul trimestru al acestui an (0,6% pentru apartamente si -1% pentru case).
In timp ce unii specialisti vor sa relativizeze incetinirea pronuntata din mai, altii se declara in mod deschis ingrijorati in legatura cu scaderea ratei de frecventare a agentiilor imobiliare si a birourilor de vanzari. Directorii retelei de agentii Laforet Immobilier anticipeaza deja o scadere de aproximativ 15% a pretului tranzactiilor cu locuinte vechi in Franta in urmatorii doi ani.
In afara de majorarea ratelor dobanzii si de temerile legate de scaderea pietei globale, temeri care i-ar putea determina pe unii cumparatori sa-si amane achizitiile in asteptarea scaderii preturilor, exista si alti factori care apasa asupra sectorului. In provincie, costurile navetei catre locul de munca ar putea da peste cap un numar de proiecte imobiliare realizate in orasele situate la distanta medie de marile centre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO