Business Internaţional

În timp ce alţi constructori auto europeni contemplă restructurarea, vânzările VW urcă

În timp ce alţi constructori auto europeni contemplă restructurarea, vânzările VW urcă

Carlos Ghosn, CEO-ul produ­cătorului auto francez Renault şi al companiei japoneze Nissan. Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

17.09.2012, 00:03 801

Executivii producătorilor auto Renault şi Fiat au anunţat măsuri dure de restructurare din cauza reducerii vânzărilor pe fondul crizei din zona euro, în timp ce Volkswagen (VW), cel mai mare constructor european de automobile în funcţie de vânzări, a înregistrat în august o creştere de 19% a livrărilor, la 719.500 unităţi, un nou record lunar pentru compania germană, scrie The Wall Street Journal.

"Trebuie să renunţi la ceva. Nu poţi menţine aceeaşi structură operaţională pe care o aveai înainte", a spus Sergio Marchionne, directorul executiv al Fiat. El a afirmat că va vedea exact ce măsuri va lua atunci când se vor afişa rezultatele companiei pe al treilea trimestru. În 2010, Fiat a închis o uzină din Europa.

De asemenea, şi Carlos Ghosn, CEO-ul produ­cătorului auto francez Renault şi al companiei japoneze Nissan, a declarat că actualul statu quo din sectorul auto european nu este "sustenabil" şi că guvernele le vor permite în cele din urmă companiilor să se restructureze pentru a putea supravieţui.

Printre producătorii auto de pe piaţa europeană care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi econo­mice se numără Peugeot-Citroën, Ford şi subsidara Opel a companiei americane General Motors (GM). Acestea intenţionează să reducă numărul locurilor de muncă cu cel puţin 15.000 în uzinele din Franţa, Belgia şi respectiv Germania. Ford şi GM nu şi-au prezentat în mod oficial planurile, însă surse apropiate situaţiei spun că este posibil ca fiecare din cele două companii să închidă câte o unitate de producţie din Europa.

Reprezentanţii Renault au afirmat recent că vor reduce producţia maşinilor mici la o fabrică din Slovenia care are 2.000 de angajaţi. Compania franceză, la care statul deţine un pachet majoritar de acţiuni, nu a anunţat reduceri la scară largă ca răspuns la actuala scădere a pieţei de profil şi nu a mai închis o uzină din 1992.

Guvernul francez a emis săptămâna trecută un raport prin care sugera că nu va bloca planurile Peugeot de a disponibiliza 8.000 de angajaţi, însă ministrul industriei, Arnaud Montebourg, a spus că acest lucru este inacceptabil.

Din cauza crizei economice din zona euro, cererea pentru automobile a scăzut în vestul Europei, iar vânzările s-au redus în prima jumătate a anului cu aproximativ 7%, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor Auto. Însă deciziile executivilor privind reducerea capacităţii de producţie nu se bazează atât de mult pe scăderea vânzărilor pe termen scurt, ci pe faptul că vânzările auto din regiune se vor diminua şi mai mult pe termen lung.

Cu toate acestea, VW, care include şi brandurile Audi, Seat şi Skoda, a înregistrat de la începutul anului o creştere a vânzărilor cu 10,2%, la 5,91 milioane unităţi, majorându-şi astfel avansul faţă de competitorii săi.

Performanţa VW din august se datorează şi faptului că au fost incluse pentru prima oară vânzările Porsche, producător de maşini sport pe care compania germană l-a integrat recent în grup.

În Europa, cea mai mare piaţă pentru VW, vânzările acestuia au crescut din ianuarie cu 1,7%, la 2,47 milioane unităţi, depăşind astfel aşteptările din industrie de scădere a livrărilor de maşini noi cu până la 8% anul acesta.

În plus, rezultatele bune ale VW au fost susţinute şi de pieţe emergente, precum China şi Rusia, dar şi de revenirea de pe piaţa americană, unde grupul a investit masiv. Un alt avantaj al companiei este diversificarea gamei de produse, brandul premium Audi având succes la nivel global.

În regiunea Asia-Pacific, cea de-a doua piaţă pentru VW, vânzările s-au majorat cu 17,9% de la începutul anului, totalizând 1,98 milioane unităţi, în principal datorită livrărilor către China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO