Business Internaţional

În Ungaria şi Polonia, numărul farmaciilor scade continuu. În Cehia, unde reţeaua de farmacii nu e monitorizată, unele se luptă pentru supravieţuire, dar nu există încă o scădere dramatică

În Ungaria şi Polonia, numărul farmaciilor scade...

Autor: Catalina Apostoiu

02.02.2024, 00:05 315

Numărul farmaciilor din Unga­ria a continuat să scadă anul trecut, însă problema reală este legată de imposibilitatea comercializării de medicamente online. Din acest motiv, farmaciile maghiare ar putea începe în scurt timp să concureze cu magazine online străine, scrie Hungary Today.

Distribuţia online de medica­men­te este o activitate strict regle­mentată din 2022, iar majoritatea farmaciilor au abandonat-o sau o con­tinuă cu ridicare personală. Din moment ce numai câteva farmacii operează livrări la domiciliu, maga­zinele străine ar putea prelua o parte semnificativă a vânzărilor online de la farmaciile maghiare în viitorul apropiat.

Între timp, industria aşteaptă o înăsprire a marketingului suplimen­telor alimentare, în urma căreia anu­mite produse vor putea fi vândute doar în farmacii.

Anul trecut, cifra anuală de afa­ceri a farmaciilor a crescut cu 11,6% faţă de 2022, însă excluzând produse­le de valoare ridicată, creşterea a fost de doar aproximativ 9%.

Datele Alianţei Farmaciilor (HGYSZ) arată că deşi au fost în­fiinţate noi farmacii, declinul numă­rului acestora a continuat. În plus, vasta majoritate a farmaciilor noi au fost deschise în locaţii unde exista deja o farmacie. În acest fel, acestea nu au îmbunătăţit considerabil ac­cesul la farmacii. Astăzi, aproximativ 700.000 de maghiari trăiesc în localităţi unde nu există acces direct la medicamente.

În Polonia, ultimele date de la Oficiul naţional de statistică arată că la sfârşitul anului 2022 funcţionau 11.700 de farmacii, în scădere cu 1,8% faţă de anul anterior, potrivit mgr.farm.

Legea „Farmacie pentru Farma­cişti“ care este în vigoare de şase ani, are ca rezultat o scădere sistematică a numărului de unităţi, notează rp.pl.

Ultimele date confirmă această tendinţă. Anul trecut, de pe piaţă au dispărut 274 de farmacii, iar din 2008 numărul total de farmacii desfiinţate se ridică la 2.304, conform estimărilor Grant Thornton puse la dispoziţia Rzeczpospolita.

În Cehia, există regiuni în care disponibilitatea serviciilor farmaceu­tice este scăzută.

Pe de altă parte, sunt multe locuri, mai ales în oraşe, unde farmaciile sunt practic una lângă alta. În această ţară, nu există un concept privind înfiinţarea de farmacii, totul este lăsat la libera concurenţă.

Distribuţia reţelei de farmacii nu este uniformă. În acest context, unele farmacii se luptă pentru supravieţuire. Deocamdată, însă, nu există o scădere dramatică a numărului acestora, conform zdravotnickydenik.cz.

În 2021, comparativ cu anul precedent, numărul de farmacii a crescut chiar, la 2.735, cu lanţurile de farmacii în creştere din nou.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO