Business Internaţional

In zona euro intra tot mai putini bani din strainatate

26.02.2004, 00:00 15



Cele 12 state ale zonei euro au inregistrat anul trecut o diminuare drastica, de 58 de procente, a excedentului contului curent, care a ajuns la 28,1 miliarde de euro, adica aproximativ 0,4% din Produsul Intern Brut, scrie publicatia franceza Le Figaro. In anul 2002, contul curent inregistrase un surplus de 67,1 miliarde de euro.



Aceasta scadere poate fi explicata in special prin diminuarea cu 20 miliarde de euro a surplusului aferent comertului cu bunuri, pana la un nivel de 110,3 miliarde de euro, potrivit unei declaratii a Bancii Centrale Europene (BCE). De fapt, situatia s-a deteriorat din cauza diminuarii exporturilor.



"Cifrele mai mici au avut drept cauze diminuarea excedentului aferent comertului cu bunuri, reflectand in special exporturile mai slabe, precum si deficitele mai ridicate ale veniturilor si transferurilor curente. Aceste evolutii nefavorabile au fost contracarate in parte de excedentul mai mare al sectorului serviciilor", au explicat reprezentantii BCE.



In luna decembrie, surplusul contului curent al zonei euro ajunsese la 2,5 miliarde de euro, fata de cele 2,1 miliarde inregistrate cu o luna inainte.



In ceea ce priveste contul de capital, care cuprinde investitiile directe si investitiile de portofoliu, in anul 2003 s-au inregistrat iesiri nete in valoare de 9,3 miliarde de euro, dupa doi ani de intrari nete de fonduri. In anul 2002 se inregistrase un excedent de 61,9 miliarde de euro la acest capitol.



Evolutia contului de capital si financiar reflecta reducerea spectaculoasa a intrarilor nete de investitii de portofoliu, de la 103,4 miliarde de euro in 2002 la numai 11,9 miliarde in 2003. Lipsa tot mai mare de investitii s-a simtit cel mai mult pe piata monetara, care a ramas fara 50,9 miliarde de euro, si pe piata titlurilor de datorie, de unde au iesit 27,4 miliarde de euro, mentinandu-se tendinta din 2002, cand au iesit inca 52,9 miliarde.



In schimb, la bursele de valori din zona euro au intrat mai multe fonduri decat au iesit, insa si aici se observa o tendinta de diminuare a excedentului.





Nemtii, mai putin optimisti



Indicele german care reflecta increderea in mediul de afaceri a scazut pentru prima data in ultimele zece luni, reflectand temerile ca aprecierea monedei unice europene va afecta competitivitatea companiilor, scrie Financial Times.



Institutul Ifo a anuntat marti ca indicele de incredere a scazut de la un nivel de 97,5 atins in ianuarie, la 96,4 in februarie. Astfel, relansarea celei mai mari economii europene a devenit din nou un fapt incert si a semnalat din nou ca este necesara "mentinerea cursului euro/dolar sub control", potrivit declaratiei lui Hans-Werner Sinn, presedintele institutului Ifo.



Imaginea oferita insa de indicele Ifo nu este foarte clara deoarece, pentru prima data, nu s-a mai facut nici o diferentiere intre estul si vestul Germaniei, fiind prezentat un singur indice pentru intreaga tara. "Climatul economic s-a degradat mai mult in vest decat in estul Germaniei", a precizat institutul.



"Nu este bine deloc - este mai degraba o surpriza neplacuta", spune Ralph Solveen, economist la Commerzbank. "Era clar ca aprecierea euro va atrage atentia la un moment dat, insa ma cam surprinde ca acest lucru s-a intamplat tocmai acum, cand cursul valutar s-a stabilizat oarecum", a adaugat Solveen.



La randul lor, reprezentantii institutului Ifo sunt de parere ca cresterea euro a afectat exporturile germane. Vanzarile de bunuri in strainatate au crescut cu numai 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut, dupa o majorare cu 3,8% in cele trei luni anterioare. Importurile au crescut cu 2,7% in aceeasi perioada.



"Supraevaluarea monedei europene a reprezentat o povara asupra perspectivelor exporturilor", a afirmat Sinn.



Moneda unica europeana a atins saptamana trecuta un maxim de 1,2930 dolari, mai sus cu 20 procente fata de acum un an. Ieri, pe piata din New York, dolarul se apreciase pana la 1,2636 dolari, fata de nivelul inregistrat cu o zi inainte, de 1,2685 dolari.



Pietele financiare nu au ramas indiferente la anuntul institutului Ifo. Indicele de referinta al bursei din Frankfurt, DAX, a pierdut marti 1,85% si a ajuns la 3.993,6 puncte.



Estimarile privind cresterea economica a Germaniei pentru acest an au ramas insa neschimbate, intre 1,5 si 2%. Economistii considera ca tot exporturile vor ramane motorul cresterii economiei, din cauza ca cererea interna ramane scazuta.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO