Business Internaţional

Incertitudinea privind actionariatul Gazprom micsoreaza valoarea companiei

20.08.2004, 00:00 16

Actiunile Gazprom, compania rusa care detine monopolul gazelor naturale, au scazut cu 13% miercuri dupa ce un membru al parlamentului a pus sub semnul intrebarii legalitatea operatiunilor efectuate de actionarii straini, informeaza Financial Times.
Yury Saveliev si-a exprimat ingrijorarea ca "o schema gri", desfasurata de compania de brokeraj United Financial Group, UFG,  a amenintat securitatea nationala deoarece permitea strainilor sa exercite o influenta puternica asupra Gazprom.
Temerile sale au fost exprimate intr-o scrisoare adresata agentiei nationale pentru securitate si ministerului interiorului.
UFG, care a vandut anul acesta o participatie catre Deutsche Bank, a negat agresiv acuzatiile potrivit carora, prin intermediul "schemei gri", clientii sai detin mai mult de 2 miliarde de dolari din actiunile Gazprom.
Aceste noi speculatii au agitat si mai mult apele deja tulburi in care se afla investitorii, alarmati oricum de atacul guvernului asupra companiei petroliere Iukos.
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, aflat in proportie de 37% in posesia statului, este singura companie din Rusia cu o structura organizatorica dublu-stratificata, care are rolul de a o proteja de intrarea in proprietate straina. Structura permite investitorilor straini sa cumpere actiunile companiei tranzactionate pe pietele americane, dar nu au acces la actiunile tranzactionat pe plan national.
Guvernul a promis ca va liberaliza actiunile Gazprom pana la sfarsitul anului. Dar aceasta decizie pare ca a fost amanata pentru un moment nedefinit. "Nu exista nici o intentie a guvernului in aceasta directie si este putin probabil sa apara ceva pana la sfarsitul anului", a declarat un oficial.
In spatele inertiei statului se afla doi factori, a adaugat acesta. Unul este acela ca Gazprom este un activ strategic si statul nu doreste interventii straine. Al doilea este ca "cineva face bani buni din arbitrajul actiunilor nationale si cele ADR (American Depositary Receipts)."
Un numar de grupuri financiare, inclusiv UFG, au gasit o cale pentru a trece de asa-zisa bariera din jurul titlurilor Gazprom. Paull Collison, analist pe probleme de energie la Brunswick UBS, o alta firma moscovita de brokeraj, a estimat ca investitorii straini detin 7 miliarde de dolari cu ajutorul "schemei gri".
Charles Ryan, CEO la UFG a afirmat ca operatiunile analizate de justitie in trecut au fost calificate drept legale. "Clientii nostri se intalnesc foarte frecvent  cu persoane din conducerea Gazprom. Tipul de operatiuni desfasurate de noi nu au fost date publicitatii multi ani la rand", a declarat Ryan.
Situatia Gazprom este deja foarte delicata, compania avand mare nevoie de fonduri pentru a finanta planurile de extindere de 100 miliarde dolari, in noi campuri petrolifere, pe parcursul urmatorilor 15 ani, planuri vitale pentru mentinerea productiei la nivelurile actuale si pentru pastrarea cotei de piata globale.
"Situatia parea sa se amelioreze in primii ani de dupa Rem Viahirev, fostul manager al companiei", a apreciat William Browder, presedinte executiv la Hermitage Capital Management, care are in portofoliu 1,5 miliarde dolari in titluri pe piata ruseasca de capital. "In momentul de fata se pare, insa, ca se deterioreaza rapid."
Oficialii Gazprom declara ca in ultimii ani au fost luate masuri pentru imbunatatirea transparentei companiei. "In curand vom fi atat de transparenti incat nu ne veti mai putea vedea", a afirmat Sergei Kupriyanov, purtator de cuvant al Gazprom.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO