Business Internaţional

Industria agricolă a Ucrainei, grânarul Europei, trece rapid de la a hrăni întreaga lume la a da de mâncare unei naţiuni copleşite de război

Industria agricolă a Ucrainei, grânarul Europei, trece...

Autor: Catalina Apostoiu

14.03.2022, 00:05 1029

Conglomeratul alimentar ucrainean MHP SE şi-a clădit businessul exportând cereale şi carne de pasăre către Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Războiul l-a forţat să se reorienteze, iar acum compania aprovizionează armata ucraineană şi livrează produse ready-to-eat către civilii din oraşele bombardate, scrie Bloomberg.

Schimbarea arată cât de rapid a făcut industria agricolă a Ucrainei, de importanţă majoră la nivel inter­naţional, trecerea de la a hrăni lumea la a hrăni ţara devastată de război.

Chiar şi cu infrastructura ruinată a ţării şi dificultăţile în a obţine carburanţi şi hrană pentru păsări, sectorul agricol face eforturi disperate pentru a menţine livrările de alimente.

MHP îşi creşte producţia la fermele de păsări din regiunile Vinnytsia, Cherkasy şi Dnipro, încercând să acopere golul lăsat de prăbuşirea rivalilor şi închiderea pro­ducătorilor de carne de porc din regiunea de est distrusă de răbzoi, potrivit preşedintelui executiv al companiei, John Rich.

„Trimitem ajutor umanitar în afara oraşelor pentru ca oamenii să aibă acces la el. Produsele ready-to-eat sunt distribuite către zonele în care nu se poate găti. Copiii trebuie hrăniţi“.

Ucraina este al doilea mare exportator de cereale din lume şi un im­portant exportator de carne de pui, MHP producând până la

900.000 de tone pe an. Unele com­panii agri­cole ucrainene întâmpină dificultăţi în a-şi continua opera­ţiunile. Kernel Holding, exportator de cereale şi procesator de seminţe oleaginoase, a invocat forţa majoră, spunând că nu-şi poate trimite produsele peste graniţă.

Ukrlandfarming a anunţat că 3 milioane de pui de la ferma sa din Kherson riscă să moară de foame pentru că din cauza bombar­da­men­telor nu le poate asigura hrana. Pentru că şi alte ferme au probleme similare, producţia naţională de ouă riscă să scadă cu o şesime, a declarat compania.

MHP livrează hrană armatei la cost şi carne către oraşe gratuit, încercând să-şi acopere cheltuielilecu vânzări în supermarketuri. Compania s-a angahat de asemenea să livreze gratuit către spitale. Compania, cu peste 26.000 de angajaţi în Ucraina, este pe pierdere, potrivit lui Rich.

Producătorul cultivă cereale pe 1 milion de acri în Ucraina şi produce ulei de floarea soarelui. Încă mai are stocuri de carburanţi, îngrăşăminte şi pesticide şi ar putea începe să sădească în două săptămâni dacă situaţia actuală nu se va schimba, spune acesta.

„Dacă războiul va lua amploare, atunci nu mai ştim ce se va întâmpla“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO