Business Internaţional

Industria spa-urilor e pe val

26.01.2005, 00:00 40



Industria centrelor de sanatate explodeaza, si nu este nici un semn care sa sugereze incetinirea evolutiei, relateaza Financial Times. Conform Lexington, Asociatia Internationala a centrelor de sanatate, industria a generat in Statele Unite 11,2 mld $ (8,5 mld euro) cifra de afaceri, fata de 10,7 mld $ (8,2 mld euro) in 2001 si 5 mld $ (3,8 mld euro) in 1999.



Se estimeaza ca numarul centrelor din Statele Unite se ridica la 12.100, iar in Canada ajunge la 2.100. Acestea au fost vizitate de 136 de milioane de oameni in 2003. In Statele Unite, cea mai mare categorie de centre (70%), o reprezinta centrele de sanatate de zi. Centrele gen hotel sau statiune se afla pe locul doi, urmate de cluburi si centrele medicale. Segmentul care a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere in ultimii cinci ani este cel al centrelor de sanatate hotel, indicele de evolutie fiind de 390% intre anii 1999 si 2004.



Industria a explodat datorita refacerii totale prin care a trecut. Inainte acestea erau considerate ca teritoriul casnicelor plictisite care aveau nevoie de o pauza de la treburile zilnice, sau centre pentru oamenii care doreau sa slabeasca in privat. Desi multe dintre ele continua sa se concentreze pe solutii de pierderea a greutatii, precum The Hilton Head Health Institute din sudul Californiei, acestea satisfac orice gust, fie ca vizitatorii doresc sa isi mentina forma fizica sau sa fie rasfatati.



"Oamenii nu se mai gandesc la centrele de sanatate ca la niste locuri unde pot fi doar rasfatati, ci le considera si o cale de a-si mentine sanatatea", spune Lynne Walker McNees, presedintele ISPA. Datorita cererii consumatorilor, centrele de sanatate ofera servicii si programe care sa mentina in forma atat trupul cat si mintea. In toata lumea, acestea si-au imbogatit oferta, punand la dispozitia clientilor programe care sa integreze activitatea fizica, ore de nutritie si consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO