Business Internaţional

Ineficienţa majorării TVA învrăjbeşte autorităţile din Cehia

Ineficienţa majorării TVA învrăjbeşte autorităţile din Cehia

Vladimir Tomsik, viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei. Foto: Czech National Bank

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2012, 00:03 495

Eforturile guvernului Cehiei, o ţară care îşi aplică tratamentul austerităţii din proprie voinţă şi nu la presiunile pieţei, de a majora veniturile bugetare prin creşterea TVA anul acesta şi următorul pentru diminuarea deficitului bugetar au tocmai efectul invers, iar rezultatul acestei măsuri a învrăjbit autorităţile.

TVA mai mare descurajează consumatorii şi duce la cea mai gravă reducere a cererii interne înregistrată vreodată, a declarat viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei Vladimir Tomsik.

Afirmaţiile lui intră în conflict dirtect cu cele ale viceministrului de finanţe Ladislav Mincic.

"Ipoteza unei legături directe între majorarea TVA şi declinul anual al veniturilor din această taxă nu este adevărată. Informaţiile disponibile resping ideea că scăderea are drept cauză doar majorarea TVA", a spus oficialul.

Banca centrală anticipează că economia se va contracta cu aproape 1% anul acesta, urmând că crească cu 0,8% anul viitor. Pe de altă parte, ministerul de finanţe, chiar şi după o serie de retrogradări ale estimărilor, are o perspectivă optimistă, prognozând o scădere economică de 0,5% pentru anul acesta şi o creştere de 1% pentru 2013.

Ambele instituţii sunt de acord că încetinirea activităţii din zona euro, destinaţia finală a majorităţii exporturilor zonei euro, pune presiune pe creşterea economică a ţării. De asemenea, ambele instituţii, dar şi analiştii independenţi notează că exporturile cresc în continuare, deşi mai slab, însă cererea internă se diminuează.

Întrebaţi de ce veniturile din taxe scad, iar economia se află într-o recesiune prelungită, premierul şi ministrul de finanţe au spus că populaţia îşi reduce din cheltuieli din cauza îngrijorărilor privind evenimentele din zona euro, iar accelerarea inflaţiei din cauza majorărilor de taxe nu are vreo influenţă.

Însă într-un comunicat al băncii centrale se atrage atenţia că slăbiciunile economice au la bază incetinirea cererii externe şi presiunile care apasă pe cererea internă "în contextul consolidării fiscale".

"Ca rezultat al modificării taxelor, inflaţia va rămâne peste ţinta băncii centrale", se mai arată în documentul citat, care sprijină astfel ideea lui Tomsik cum că populaţia îşi reduce achiziţiile din cauza creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA.

Ca urmare a veniturilor mai mici decât s-a anticipat în urma creşterii TVA, luna trecută ministerul de finanţe a fost forţat să majoreze cu 50%, în termeni anuali, valoarea bondurilor pe care intenţionează să le vândă în august.

După ce în ianuare guvernul a majorat unu din cele două tipuri de TVA aplicat în ţară de la 10% la 14%, veniturile din taxă au scăzut constant. Săptămâna trecută, ministrul de finanţe a recunoscut pentru prima dată că nu va atinge ţintele stabilite pentru anul acesta de colectare a veniturilor din TVA. Celălalt tip de TVA se situează la 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO