Business Internaţional

Inflatia record este de vina pentru reducerea ratingului Ucrainei

16.06.2008, 19:05 19

Ratingul de creditare al Ucrainei, tara care se confrunta cu cea mai ridicata inflatie din Europa, a fost redus de catre agentia Standard & Poor's din cauza cresterii extrem de mari a preturilor, scrie Bloomberg.
In prezent datoriile in moneda straina ale Ucrainei sunt clasate cu ratingul B+, cu patru trepte sub ratingul de investitii si respectiv cu o treapta mai jos decat ratingul precedent de BB-, au declarat oficialii agentiei de rating. Ratingul pentru datoriile in moneda nationala a fost redus la BB de la ratingul de BB-.
"Reducerea ratingurilor reflecta esecul autoritatilor de a adopta politici adecvate de reducere a inflatiei, intr-o economie care deja pare ca a intrat intr-o perioada extrem de agitata", a declarat Frank Gill, analist in cadrul S&P.
In mai, inflatia din Ucraina a atins nivelul de 31,1%, cea mai ridicata din Europa, fiind alimentata in principal de cresterea preturilor la alimente si ale petrolului, precum si de cresterea cheltuielilor guvernamentale. In incercarea de a tempera cresterea inflatiei, banca centrala a Ucrainei a reusit sa aprecieze moneda nationala, hryvnia, cu 4 procente fata de dolarul american.
Printre prioritatile guvernului premierului ucrainean Iulia Timosenko se numara reducerea inflatiei si inregistrarea unei cresteri economice stabile, astfel incat sa se asigure o imbunatatire a nivelul de trai din Ucraina. Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, aproximativ 3,7 milioane de ucrainieni traiesc sub pragul saraciei.
In primele trei luni ale acestui an insa, cheltuielile guvernamentale din Ucraina au crescut cu 54,6%, se arata intr-un raport al Ministerului de Finante de la Kiev. Cresterea cheltuielilor a fost alimentata de majorarea salariilor si pensiilor, precum si de inceperea programului de retrocedare a averilor confiscate in perioada regimului comunist.
"Politica fiscala din Ucraina continua sa aiba o evolutie ciclica. In ciuda stimulului de politica monetara, cresterea consumului a generat o majorare rapida a inflatiei, lucru care ar putea afecta cresterea reala a veniturilor si de asemenea ar putea duce la scaderea productiei", a adaugat Gill.
Deficitul de cont curent al Ucrainei ar putea ajunge la 20% anul acesta, comparativ cu nivelul de 8,4% inregistrat anul trecut.
Cresterea deficitului de cont curent ar putea fi stopata prin incurajarea investitiilor straine directe in Ucraina, precum si prin stimularea dezvoltarii sistemului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO