Business Internaţional

Infranta de ABN Amro, Banca Popolare Italiana cauta un nou director executiv

19.09.2005, 17:59 17

Banca Popolare Italiana cauta un succesor pentru directorul executiv Gianpiero Fiorani, care a demisionat din cauza investigatiilor procurorilor milanezi, scrie Bloomberg.

Rainer Masera, un fost ministru italian care a fost presedinte la Sanpaolo IMI SpA din 2001 pana in 2004, se numara printre posibilii candidati. Fiorani, in varsta de 46 de ani, si-a inaintat demisia irevocabila care intra in vigoare imediat, conform unui comunicat al bancii cu sediul in Lodi. Demisia a venit dupa ce procurorii milanezi au intensificat investigatiile.

"Din punct de vedere etic, demisia lui Fiorani a fost un gest potrivit", a declarat Claudio Morsenchio, de la Banca Emiliano Romagnolo SpA din Bolognia. "Cel mai important lucru legat de gasirea unui nou succesor este alegerea unei persoane cu reputatie buna", a continuat acesta.

Banca Popolare Italiana si-a acceptat infrangerea pe 15 septembrie, cand a hotarat sa vanda pachetul de 29,5% din Antonveneta grupului olandez ABN Amro pentru 26,50 euro pe actiune, adica pentru suma totala de 2,4 miliarde de euro.

"Primul pas ar fi vanzarea pachetului de la Antonveneta, in urma careia va spori lichiditatea", a declarat Morsenchio. "Banca Popolare este bine condusa si are un program clar", a continuat acesta.

Valoarea actiunilor a crescut cu 4,3% din 15 aprilie, cand banca a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze partea ABN Amro din Antonveneta.

Procurorii milanezi ancheteaza daca Fiorani a incalcat regulile de securitate in incercarea sa de a zadarnici oferta grupului ABN Amro de preluare a Antonveneta.

Opozitia exprimata de guvernato-rul Bancii Nationale a Italiei, Antonio Fazio, alaturi de transcrierea unor convorbiri telefonice ale lui Fazio din timpul luptei pentru preluare, au aprins scanteia care a dus la demisia sa de la conducerea bancii.

Transcrierile relatau discutiile dintre guvernatorul Bancii Nationale si Fazio despre supravegherea licitatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO