Business Internaţional

Infrastructura, solutia relansarii Europei?

08.09.2003, 00:00 16



Germania si Franta au prezentat un proiect de imbunatatire a infrastructurii din Europa, cu riscul de a-si atrage noi critici privind deficitele bugetare deja mult prea ridicate.



Inca dinainte ca presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroeder sa faca publica aceasta initiativa, era sigur ca deficitele bugetare ale celor doua tari vor incalca pentru a treia oara limita de 3% din PIB impusa prin Pactul de stabilitate al Uniunii Europene. Cele doua state nu au dezvaluit amanunte privind implicatiile de ordin financiar ale proiectului, insa exista temeri ca situatia bugetelor acestora se va inrautati si mai mult.



Schroeder si Chirac vor prezenta mai detaliat proiectul lor pe 18 septembrie. Cancelarul german a declarat ca a fost ideea lui Chirac de a pune in practica un proiect de mai mica anvergura prezentat de Italia la inceputul verii. Acest plan prevedea realizarea unor cheltuieli in valoare de 50-70 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui deceniu.



Aceasta initiativa reprezinta o alta incercare a Frantei si Germaniei de a lasa in urma recesiunea economica din ultimii 3 ani. Desi exista semne de relansare economica in cele 12 state ale zonei euro, somajul din Germania, de exemplu, stagneaza la un nivel de 11%, iar datele publicate saptamana trecuta aratau scaderea comenzilor din industrie.



Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a criticat politica fiscala a celor doua state, declarand ca ultimele evolutii ale bugetelor "este ingrijoratoare". Lucas Papademos, vicepresedintele BCE, a cerut guvernelor sa respecte limita de 3% din PIB pentru deficitele bugetare, iar pentru anul viitor sa reduca aceste deficite cu o jumatate de punct procentual pe an, asa cum au promis cu ceva timp in urma. In caz contrar, atat moneda euro, cat si economia europeana vor suporta consecintele.



BCE a avertizat Germania si Franta ca noul proiect trebuie finantat in cea mai mare parte din surse private, pentru a nu majora deficitele bugetare. "Este crucial ca implemantarea acestui proiect sa nu afecteze negativ situatia finantelor publice ale tarilor care se confrunta deja cu greutati in acest sens", a afirmat Papademos.



Aceasta initativa nu este singurul pas pe care Franta si Germania l-au facut cu scopul sustinerii economiei, dar cu efecte negative asupra bugetelor. Franta, care saptamana trecuta a anuntat ca deficitul sau va atinge un nivel de 4% in acest an si ca in 2004 acesta nu se va micsora semnificativ, a facut publica intentia de a reduce impozitul pe venit cu 3% in anul viitor. Si Germania va lua in 2004 aceeasi masura de diminuare a impozitarii.



Dobanzile la euro stau pe loc



Banca Centrala Europeana a anuntat ca rata dobanzii de referinta va fi mentinuta o vreme, dar nu elimina posibilitatea unei noi diminuari a acesteia in cazul in care economia zonei euro nu se reface. Rata de dobanda, aflata la minimul istoric de 2%, reprezinta un punct de sprijin pentru economiile europene inca fragile. Conform declaratiilor oficialilor BCE, semnele relansarii economice se vor resimti abia in cursul anului viitor. Totusi, BCE a insistat asupra faptului ca riscurile care ameninta cresterea economica nu au disparut si a avertizat ca incalcarea reglementarilor europene privind deficitul bugetar de catre Franta si Germania reprezinta o amenintare serioasa. Lucas Papademos, vicepresedintele BCE, a declarat ca datele privind evolutia economiei, precum si pietele financiare arata o relansare graduala a economiei din zona euro, ajutata si de cresterea economiei americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO