Business Internaţional

Înfruntare între Buckingham Palace şi The Sun pe tema preferinţelor reginei în legătură cu un Brexit

Înfruntare între Buckingham Palace şi The Sun pe tema...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

09.03.2016, 19:53 422

De această dată referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE) este cel care a condus la un schimb de replici dure între principalul cotidian din ţară şi Palat.

The Sun a titrat cu majuscule, pe prima pagină a ediţiei de miercuri, "Regina susţine Brexit-ul".

După această afirmaţie, Palatul Buckingham a replicat în doi timpi.

Mai întâi a amintit "neutralitatea politică" pe care o respectă regina Elizabeth a II-a de 63 de ani şi a denunţat "bârfe înşelătoare, bazate pe surse anonime".

După aceea a depus plângere la autoritatea de reglementare a presei.

Tonul ireverenţios folosit de către tabloid constituie, în orice caz, un viraj faţă de anii precedenţi în care - cu ocazia Jubileului reginei, a căsătoriei lui William cu Kate şi naşterii bebeluşilor regali - presa britanică a fost mai degrabă pozitivă.

În realitate, de ceva timp o anumită nemulţumire îi vizează pe prinţul William şi pe soţia sa, ducesa de Cambridge, care sunt acuzaţi că nu vor să dezvăluie nimic din intimitatea cuplului.

Însă, atingând regina, The Sun face ceva mai mult şi intră pe un teren pe care tabloidul s-a aventurat deja vara trecută, când a difuzat o filmare de la începutul anilor '30, în care apare Elizabeth, la vremea aceea în vârstă de aproximativ şase ani, în timp ce efectua un salut nazist.

Buckingham Palace îşi exprima, la momentul respectiv, "dezamăgirea". Iar scandalul se oprea acolo. De această dată, Palatul a decis să meargă mai departe, cu plângerea - un gest extrem de rar.

Precedente au avut loc în 2012, când a fost pusă în circulaţie o imagine în care prinţul Harry apărea complet dezbrăcat într-o cameră de hotel din Las Vegas, şi în 1999, după publicarea unei fotografii "topless" a lui Sophie Rhys-Jones, care a devenit între timp contesă de Wessex.

- "Aiureli"

Noua plângere este cu atât mai puternică, cu cât vizează materiale scrise şi nu imagini. Ea se referă la prima clauză din codul bunei conduite, potrivit căreia "presa trebuie să facă în aşa fel încât să nu publice informaţii sau fotografii care sunt false, înşelătoare sau deformate, inclusiv în titluri care nu sunt susţinute apoi de text".

Pentru a-şi susţine titlul "exclusiv şi exploziv", The Sun se sprijină pe două surse anonime. Prima povesteşte o conversaţie a reginei cu un grup de deputaţi, "acum câţiva ani, la o recepţie la Buckingham Palace".

A doua sursă evocă o conversaţie din 2011, în cursul căreia regina i-ar fi spus fostului vicepremier Nick Clegg, un eurofil convins, că UE se îndrepta "în direcţia greşită".

De aici şi până la a spune că regina este pro-Brexit este un pas pe care mulţi au refuzat să-l facă, miercuri. "Este absurd", a tranşat profesorul Vernon Bogdanor, un expert în Constituţie la King's College din Londra.

"Regina ştie perfect că o ieşire din UE va fi cel mai bun mijloc de a distruge Marea Britanie, pentru că Scoţia va vota după aceea pentru independenţa sa", a apreciat fostul ministru liberal-democrat Edward Davey într-o intervenţie la BBC.

În ceea ce-l priveşte pe Nick Clegg, el nici măcar nu-şi aminteşte conversaţia. "Aiureli. Nu-mi amintesc nimic din această conversaţie şi nu este genul de lucruri care se uită", a scris într-un mesaj postat pe Twitter fostul lider al Partidului Liberal-Democrat.

Analizarea convingerilor reginei este unul dintre exerciţiile preferate ale presei britanice. În iunie 2015, mai multe publicaţii, inclusiv The Sun, conchideau că regina era... în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, în urma unui discurs împotriva "divizării Europei" susţinut de Elizabeth a II-a la Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO