Pentru a treia lună la rând, Polonia s-a aflat în fruntea listei de state membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari importuri de îngrăşăminte chimice din Rusia. În februarie, cea mai mare economie est-europeană şi-a majorat achiziţiile de îngrăşăminte ruseşti cu aproape 40%, plătind pentru ele 44 de milioane de euro, potrivit RIA Novosti, o agenţie de presă rusă considerată portavocea regimului de la Kremlin. Aceasta citează statistici europene. Însă asupra faptului că Polonia contribuie la finanţarea maşinăriei de război ruseşti atrag atenţia, de mult timp, diverse surse poloneze, după cum scrie The Warsaw Voice.
Pe lista marilor importatori europeni de îngrăşăminte din Rusia figurează şi ţări precum Belgia, România, Bulgaria şi Germania. Separat, Acer, agenţia de supraveghere a pieţei de energie din UE, a avertizat, în condiţiile în care statele baltice şi nordice vor interzicerea totală a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia, că blocul comunitar încă are nevoie de acest combustibil pentru a evita un şoc energetic, scrie Financial Times. În prezent, importurile Uniunii de GNL ruseşti sunt la niveluri record.
De asemenea, notează FT, încăpăţânarea Germaniei de a percepe Austriei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei o taxă de tranzit pentru gazele importate din Vest prin conductele germane ar putea forţa aceste ţări să cumpere mai mult combustibil din Rusia. Guvernele est-europene au şi spus că aşa se va întâmpla. Austria şi Ungaria încă mai au contracte pe termen foarte lung cu Gazprom.
Germania a impus tarifele de tranzit în 2022 pentru a acoperi costurile umplerii facilităţilor sale de depozitare a gazelor astfel încât să poată atinge ţintele cerute de Comisia Europeană cu scopul de a evita penurii iarna. Importurile europene totale de gaze ruseşti sunt cu două treimi sub nivelurile de dinainte de începerea invaziei ruse din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia a devenit al doilea furnizor de GNL pentru UE, după SUA, reprezentând 16% din importurile totale de anul trecut. Cele 15,5 milioane de tone de gaze lichefiate importate în 2023 de statele europene de la ruşi sunt cu 40% peste cota din 2021.
La îngrăşăminte, în februarie, statele membre ale UE au cumpărat 521.300 de tone din Rusia pentru 167,4 milioane de euro. Importurile sunt cu 16% mai mari ca valoare faţă de luna anterioară. Cantitatea este cu 21% mai mare. De asemenea, achiziţiile sunt cele mai ridicate de după decembrie 2022. Potrivit calculelor RIA Novosti, importurile Belgiei au avut cea mai mare creştere, de cinci ori, la 24 milioane euro.
Cele ale României s-au majorat de 2,4 ori, la 10,3 milioane euro, cele ale Bulgariei de 2,1 ori, la 5,2 milioane euro, iar cele ale Germaniei de 1,8 ori, la 20 milioane euro. Importurile de îngrăşăminte ruseşti ale Poloniei au fost de 44 milioane euro, nivel comparabil cu cele de dinainte ca Rusia să atace Ucraina.
În media poloneză, portalul de ştiri din agricultură agroFAKT.pl scria încă din ianuarie că datele de la ministerul de finanţe şi de la Institutul pentru Economie Agricolă şi Alimentară arată că importurile de îngrăşăminte minerale din Rusia au crescut considerabil de la începutul anului 2023.
În ultimul trimestru al anului trecut, Polonia a importat de la această sursă de trei ori mai multă marfă decât în 2022. Mai mult, Rusia a fost principalul furnizor de îngrăşăminte pe bază de azot pentru piaţa poloneză. „Datele preliminare de la ministerul de finanţe arată că în ultimul trimestru din 2023 cantitatea de îngrăşăminte minerale importate de Polonia a depăşit un milion de tone. Dintre acestea, 216.300 milioane tone au fost importate din Rusia.
În primul trimestru din 2023, importurile din Federaţia Rusia s-au situat la doar 60.000 de tone. Prin urmare, cota Rusiei în importurturile poloneze de îngrăşăminte a crescut de la 7,2% la 20,5%“, arată agroFAKT.pl. Din Polonia a plecat „revolta“ fermierilor est-europeni faţă de importurile de cereale din Ucraina. GNL ruseşti sunt importate de state precum Spania, Franţa şi Belgia, de unde o parte ajung în Germania şi la vecinii acesteia.