Business Internaţional

Îngropate în datorii, municipalităţile spaniole cer ajutor de la Madrid, dar şi guvernul a ajuns la fundul sacului

 Îngropate în datorii, municipalităţile spaniole cer ajutor de la Madrid, dar şi guvernul a ajuns la fundul sacului

Autor: Livadariu Andreea

07.10.2010, 23:58 28

Încercând să micşoreze cheltuielile, primăria a luat măsuri pemai multe paliere: a redus programul bibliotecii locale şi arenunţat la maşinile speciale pentru curăţat strada, lucră­torii dela salubritate fiind nevoiţi să revină la munca manuală. Mai mult,în loc să repare acoperişul clădirii primăriei, edilii au hotărâtizolarea trotuarului pentru ca trecătorii să nu fie răniţi debucăţile desprinse de tencuială, scrie The Wall Street Journal.

Salariile angajaţilor sunt în pericol
În Spania, mai toate primăriile se află în imposibilitate de a-şiplăti angajaţii, fiind nevoite să revizuiască bugetele, să taie dinservicii şi să mai achite din datorii. Cele 8.000 de municipalităţidatorează com­paniilor aproximativ 13 miliarde de euro (18 miliardede dolari), ceea ce reprezintă mai mult de o treime din datoria lortotală de 36 de miliarde de euro, potrivit băncii centrale aSpaniei.
Analiştii economici spun că această situaţie apasă greu pe umeriieconomiei Spaniei. Banca elveţiană UBS previzionează că Spania vareintra în recesiune în al 3-lea trimestru, în primul şi al doileatrimestru al anului viitor urmând o creştere eco­nomică timidă, dincauza mă­su­rilor fiscale dras­tice luate la nivelul oraşelor, alcomu­nităţilor autonome regionale şi al guvernului federal.
Pe termen lung, există temerea că autorităţile locale vor finevoite să facă apel la ajutor financiar, fapt care ar afectacredibilitatea Spaniei în ceea ce priveşte capacitatea de a-şiachita datoriile externe, este de părere Giada Giani, economist laCitigroup, Londra. "Criza datoriilor suverane nu s-a încheiat.Orice veste proastă este amplificată", a mai spus el.
Starea oraşului Brunete arată cât de puţine opţiuni mai are Spaniapentru a ieşi din criză, în condiţiile în care a depus dejaeforturi pentru a-şi pune ordine în sectorul fiscal prinrecapitalizarea caselor de economii şi schimbarea din temelii alegislaţiei muncii. Peste toate acestea, primul-ministru José LuísRodríguez Zapa­tero taie bugetul ţării pentru a nu cădea îndizgraţia Uniunii Europene şi a creditorilor externi.

Madridul este prins între ciocan şinicovală
Pe de o parte, decizia guvernului de a mărisumele din buget îndreptate către municipalităţi riscă să pună înumbră măsurile de austeritate în ochii investi­torilor. Pe de altăparte, o reducere a cheltuielilor municipalităţilor ar afecta gravcompaniile locale, acest lucru reflectându-se în economie. Multedin facturile neachitate ale oraşelor pun în dificultate maricompanii, precum Actividades de Cons­truccion y Contratas,Sacyr-vallehermoso şi Ferrovial, ale căror creanţe îndreptateîmpotriva autorităţilor locale se ridică la 3,4 miliarde de euro,din care aproape un miliard de euro are o vechime de mai bine de unan. Aceste companii se plâng că în cazul în care nu îşi vorrecupera datoriile, nu vor mai putea asigura serviciile decurăţenie a străzilor şi parcurilor, fiind în imposibilitate de aplăti salariile celor aproximativ 100.000 de angajaţi.
"Am folosit pro­priul capital pentru a asigura astfel de servicii",a declarat Francisco Jardon, purtător de cuvânt al AsociaţieiFirmelor de Curăţenie Publică (ASELIP), "dar chiar şi propriilenoastre resurse financiare sunt pe sfârşite".

În ceea ce priveşte finanţarea unor servicii locale, există unconflict latent între autorităţile centrale şi cele locale.Auto­rităţile din oraşe susţin că ani la rând au plătit din bugetulpropriu pentru servicii care trebuia achitate în întregime deautorităţile guvernamentale. Conform Federaţiei Spaniole aMunicipalităţilor şi Provinciilor, oraşele plătesc mai mult de 7miliarde de euro pentru domenii care ar trebui, potrivit legii, săfie finanţate de la nivel central - de exemplu, serviciile deurgenţă şi şcolile de asistente.
În general, oraşele şi-au mărit bugetele din taxele pe noilelocuinţe construite în timpul boom-ului imobiliar; astfel, înoraşul Brunete s-a construit o bibliotecă nouă, o sală degimnastică şi o piscină acoperită şi s-a decis alcătuirea proprieiechipe care să răspundă la situaţii de urgenţă. De asemenea,autorităţile locale ale oraşului Brunete obişnuiau să plăteascăanual între 50.000 şi 60.000 de euro pentru sărbători de vară cumuzică live şi coride pe străzi. Criticii, însă, au atras atenţiaasupra risipei de bani. "Este scandalos să declare că nu îşi potplăti facturile pentru utilităţi, în timp ce ei nu renunţă lapetreceri", a spus purtătorul de cuvânt al ASELIP despreedili.

Primarul oraşului Brunete, Felix Gavilanes, îl contrazice:biblioteca este deschisă doar şase ore pe zi în loc de zece,serviciile de curăţenie a parcurilor nu mai sunt externa­lizatecătre firme private, spaţiile verzi fiind în prezent curăţate odată la trei zile (faţă de o dată pe zi în trecut), de cătreangajaţi ai primăriei, iar săr­batoarea anuală a coridei pe străzia fost suspendată pen­tru următorii doi ani. Chiar şi cu acestemăsuri, situaţia achi­tării facturilor res­tante ale primăriei nus-a îmbunătăţit consi­derabil, a declarat primarul în vârstă de 61de ani.
"Avem probleme şi în privinţa plăţii salariilor către propriinoştri angajaţi", a mai spus el.

La începutul acestui an, guvernul a promis că va acorda oraşelor olinie de creditare în valoare de 3 miliarde de euro pentru a-şiplăti furnizorii serviciilor de salubritate care ameninţau cuîntreruperea colaborării, însă banii nu au mai venit. Juan Bravo,vicepreşedintele comisiei financiare a Federaţiei Municipalităţilorşi Pro­vinciilor din Spania, a atras atenţia asupra nevoii urgentede bani pentru achitarea datoriilor către firmele de colectare agunoiului, în caz contrar existând pericolul unei crize a "ordiniipublice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO