Business Internaţional

Intel trece prin cea mai bună perioadă din istoria companiei. Apocalipsa tabletelor PC e departe

Intel trece prin cea mai bună perioadă din istoria companiei. Apocalipsa tabletelor PC e departe
14.01.2011, 14:44 41

Intel, cel mai mare producător de cipuri de computere din lume aînregistrat în 2010 cea mai bună evoluţie din istoria companiei, cuun profit aproape triplu, iar profeţiile care anunţau sfârşitulerei PC-urilor tradiţionale în faţa concurenţei tabletelor PC suntcel puţin exagerate, scrie Reuters.

Intel a raportat o creştere de 167%, la 11,7 miliarde dolari, aprofitului net în 2010, cel mai profitabil an din istoriaproducătorului de chipuri, şi venituri de 43,6 miliarde dolari, cu24% peste cele din 2009. În trimestrul al patrulea al anuluicompanai a obţinut un profit de 3,39 miliarde de dolari, încreştere cu 48%.

"Anul trecut a fost cel mai bun din istoria Intel. Credem că2011 va fi şi mai bun", a afirmat preşedintele producătorului demicroprocesoare, Paul Otellini, în raportul referitor larezultatele financiare din 2010.

Intel, ale cărui procesoare sunt folosite pe 80% dincalculatoarele active astăzi în lume, este prima mare companie detehnologie care îşi publică rezultatele financiare pe anul trecut.Datele au fost aşteptate cu mare interes de piaţă, în condiţiile încare explozia vânzărilor de tablete PC a determinat mai multe vocidin segment să trâmbiţeze sfârşitul erei computerelortradiţionale.

Vânzările de chipuri utilizate în centrele de cloud-computing auajutat la creşterea încasărilor şi profitului din ultimul trimestrual anului trecut, chiar dacă pentru notebook-uri cererea a rămasslabă.

Compania este optimistă însă şi pentru anul 2011. Intel aprognozat în primele trei luni ale acestu an venituri între 11,1 şi11,9 miliarde de dolari, cu o marjă a profitului brut de cel puţin60%. Provocarea pentru compania americană rămâne însă atacareasegmentului de dispozitive mobile (tablete PC, smartphone-uri) undebritanicii de la ARM Holdings deţin supremaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO