Business Internaţional

​ “Înţelepţii” Germaniei cer confiscarea averilor bogaţilor pentru salvarea statelor cu probleme din zona euro

​ “Înţelepţii” Germaniei cer confiscarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2013, 16:39 2509

Persoanele bogate ar trebui forţate prin taxarea averilor şi a proprietăţilor să participe la acoperirea costurilor programelor de bailout ale ţărilor de la periferia zonei euro, apreciază profesorii de economie Lars Feld şi Peter Bofinger, consilieri de rang înalt ai cancelarului german Angela Merkel, scrie The Telegraph.

Ei argumentează că în statele de la periferia zonei euro există persoane suficient de bogate şi proprietăţi îndeajuns de valoroase pentru a acoperi costurile programelor de bailout.

„Bogaţii trebuie să renunţe la o parte din averi în următorii zece ani”, a spus Bofinger.

Cei doi economiştii sunt membrii ai Consiliului de Experţi Economici - sau grupul „Celor cinci înţelepţi”, care îl consiliază pe cancelar în problemele majore. Guvernul german nu are, oficial, în plan impunerea unor taxe pe avere, dar consiliul este adesea folosit pentru tatonarea publicului cu privire la noi politici.

Bofinger a explicat, pentru revista germană Spiegel, că a fost o greşeală forţarea deponenţilor de la băncile cipriote să suporte pierderi pentru consolidarea sistemului bancar deoarece „bogaţii şmecheri din sudul Europei şi-au transferat pur şi simplu banii în băncile nordice pentru a scăpa de confiscare”. Planul de „bail-in” stabilit de UE şi FMI pentru salvarea Ciprului presupune ca persoanele care au la băncile cipriote Laiki şi Bank of Cyprus depozite mai mari de 100.000 de euro să suporte pierderi de până la 80%.

Dar orice tentativă de a impune taxe pe avere prin viitoarele negocieri privind programele de bailout va fi văzută de statele sudice ca o nouă dovadă că puterile nordice încearcă să pună întreaga povară a ieşirii din criză pe cei cu probleme în loc să-şi asume partea de responsabilitate pentru eşecul proiectului euro, notează The Telegraph.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO