Business Internaţional

Interesele BP se muta din Marea Nordului in Rusia

13.02.2003, 00:00 10

British Petrolium, prima companie petroliera europeana a anuntat ca va investi 20 miliarde de dolari in exploatarea unor zacaminte petroliere noi, in cadrul unui plan mai amplu de extindere pe puternica piata a petrolului.
Compania a confirmat ca a incheiat  o tranzactie de 6,75 miliarde de dolari cu grupul petrolier rus TNK, creand astfel cel de-al treilea grup de pe piata petroliera ruseasca.
BP vrea sa inlocuiasca zacamintele petroliere din Marea Nordului si din America de Nord, care sunt deja vechi, cu zone de productie care au costuri mai scazute. In acest an vor fi investiti intre 500 milioane si 1 miliard de dolari. Tot planul se va derula intr-o perioada de cinci ani. In acest an,  cheltuielile companiei vor creste la 14-14,5 miliarde de dolari, de la 13,3 miliarde de dolari anul trecut.
"Nici nu pot sa va spun cat este de important acest plan pentru istoria BP", a declarat Lord Browne, directorul executiv al BP. Compania petroliera i-a reasigurat pe investitori ca rezultatele pe ultimul trimestru sunt in linie cu asteptarile lor.
Profitul inainte de plata impozitelor a fost de 11,26 miliarde de dolari, comparativ cu 12,9 miliarde dolari acum un an. Pentru trimestrul IV, profitul inainte de plata impozitelor a fost de 1,78 miliarde de dolari, fata de 131 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut.
Compania a anuntat ca vrea sa-si rascumpere o parte din actiuni, plan care inseamna o cheltuiala de doua miliarde de dolari. La bursa, actiunile au crescut cu 3,7%, ajungand la 393 lire sterline, investitorii fiind bucurosi de programul de rascumparare si de detaliile tranzactiei din Rusia.
In Rusia BP isi va asuma conducerea unei noi companii, care va fi creata impreuna cu TNK si Sidanco. Totusi, BP a preferat sa nu detina mai mult de 50% din actiunile noii companii, pentru ca vrea ca rusii "sa se simta parteneri egali", si in acelasi timp sa faca lobby la guvernul rus.
In cadrul tranzactiei de 6,75 miliarde de dolari BP va plati trei miliarde de dolari cash companiilor rusesti Alpha Group si Access-Renova, actualii parteneri de pe piata ruseasca. De asemenea, compania britanica va plati 1,25 miliarde de dolari in actiuni BP in trei transe.
"Noi credem ca ca aceasta tranzactie este solida si strategica, fiind o miscare agresiva importanta, cu toate ca BP a platit un pret destul de ridicat comparativ cu tranzactiile anterioare de pe piata ruseasca", a declarat Mark Iannotti, analistul din sectorul petrolier al bancii americane de investitii Merrill Lynch.
Totusi, agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ca ar putea reduce ratingul companiei petroliere ca urmare a acestei tranzactii. Investitia pe care a facut-o British Petrolium este una din cele mai mari realizate pe piata ruseasca. Acest lucru a dus la cresterea actiunilor bursei de la Moscova si la cresterea pretului obligatiunilor rusesti tranzactionate pe pietele internationale.
Investitorii sunt de parere ca si alte mari companii petroliere vor urma miscrea facuta de BP, ceea ce este un lucru bun pentru Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO