Business Internaţional

Interzicerea operaţiunilor de short-selling a ridicat presiunea de pe umerii băncilor

Interzicerea operaţiunilor de short-selling a ridicat presiunea de pe umerii băncilor

Interzicerea operaţiunilor de short-selling a ridicat presiunea de pe umerii băncilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

15.08.2011, 00:01 180

O revenire a acţiunilor bancare a "ridicat" bursele din Marea Britanie şi restul Europei la sfârşitul săptămânii trecute, după ce mai multe ţări europene au interzis operaţiunile de short-selling pe acţiuni financiare pe o perioadă de 15 zile, scrie The Guardian.

O dispută la nivel de autorităţi europene a izbucnit după ce Franţa, Italia, Spania şi Belgia au introdus restricţii asupra operaţiunilor de short-selling. Franţa a interzis short-sellingul cu acţiunile a 11 bănci timp de 15 zile, Spania a anunţat că va proteja 16 bănci, Belgia a interzis short-sellingul a patru acţiuni financiare pe o perioadă nedeterminată, în timp ce Italia a anunţat că interdicţia priveşte 29 de companii din sectoarele bancar şi al asigurărilor.

Marea Britanie, Olanda şi Austria au refuzat să ia măsuri similare, în timp ce Germania face presiuni pentru o interdicţie la nivel european asupra operaţiunilor de naked short-selling pe acţiuni, obligaţiuni guvernamentale şi contracte swap pe riscul de credit.

În cadrul operaţiunilor de short-selling, investitorii împrumută acţiuni şi le vând aşteptându-se ca preţurile acestora să scadă şi să le poată cumpăra la un preţ mai mic pentru a le înapoia celor de la care le-au împrumutat. În cadrul unei vânzări naked short-selling, investitorul nu împrumută acţiunile, dar pariază pe o scădere a preţurilor acestora.

Preşedintele Autorităţii europene pentru Pieţe de Capital le-a cerut liderilor politici să vină cu un plan pentru reglementări la nivel european legate de operaţiunile de short-selling "cât mai curând posibil".

Acţiunile bancare, în special cele ale băncilor franceze, s-au aflat sub presiuni în creştere săptămâna trecută pe fondul intensificării crizei datoriilor din zona euro.

Acţiunile băncilor franceze au deschis vineri în scădere, însă şi-au revenit mai apoi. Acţiunile SocGen au urcat vineri cu 5,7%, cele ale BNP Paribas au avansat cu 4,2%, iar cele ale Natixis au adăugat 9,2%. Pe alte pieţe care au impus interdicţii, acţiunile UniCredit au avansat cu 5,6%, Banco Santander au urcat cu 6,6%, iar cele ale Dexia cu 17%.

Băncile britanice au avut de asemenea de câştigat, acţiunile băncilor Barclays, Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland înregistrând creşteri de aproximativ 5%.

Specialiştii au declarat, totuşi, că interdicţiile impuse de cele patru ţări nu vor avea niciun rezultat.

"Deşi inter­dicţiile ar putea susţine preţurile acţiunilor o zi sau două, din păcate şansele ca acestea să preîn­tâmpine o continuare a vânzărilor ma­sive sunt foarte reduse", a declarat Manoj Ladwa, senior trader în cadrul ETX Capital.

Un studiu realizat de Cass Business School sugerează că probabilitatea ca astfel de măsuri să stopeze declinul preţurilor este foarte redusă, acestea putând în acelaşi timp afecta puternic piaţa de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO