Business Internaţional

Investitorii de pe burse, pesimişti înaintea summitului UE: indicii scad în deschidere

Autor: Vlad Popescu

30.01.2012, 10:36 164

Bursele europene au deschis luni în scădere, în aşteptarea startului unui nou summit UE anticriză, pe fondul situaţiei încă nerezolvate din Grecia, unde guvernul nu a reuşit încă să ajungă la un acord cu creditorii privaţi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, transmtie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,6% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Acţiunile bancare, afectate de percepţia investitorilor privind expunerea pe datoria de stat a ţărilor de la "periferia" zonei euro, au înregistrat cele mai importante pierderi, indicele Stoxx Europe 600 Banks coborând cu 1,6% în deschidere.

Bursele din Asia au scăzut luni după ce unii investitori au decis să vândă în profit în urma creşterilor din ultimele zile, adoptând o poziţie prudentă înainte de summit-ul UE de luni şi deznodământul negocierilor Greciei cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni.

Indicele MSCI al pieţelor asiatice din afara Japoniei a coborât cu 0,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis cu o scădere similară.

Moneda euro a scăzut luni în Asia cu 0,3%, la 1,318 dolari, după ce a atins vienri 1,3235 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie. Speculatorii de pe pieţele valutare şi-au crescut, în săptămâna încheiată pe 24 ianuarie, poziţiile în scurt net pe euro - practic, pariuri că moneda se va deprecia - la un nou maxim record pentru cea de-a cincea săptămână consecutiv, potrivit datelor citate de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO