Business Internaţional

Investitorii de pe bursele americane au pierdut peste 1.000 mld. $ într-o săptămână

Investitorii de pe bursele americane au pierdut peste 1.000 mld. $ într-o săptămână

Foto AFP

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

26.09.2011, 00:03 212

Bursele din SUA au scăzut puternic săptămâna trecută, cu indicele industrial Dow Jones înregistrând cea mai mare pierdere de după octombrie 2008 după ce Rezerva Federală a avertizat că riscurile pentru economie au crescut, iar temerile că autorităţile nu vor reuşi să stimuleze creş­terea s-au intensificat, scrie Bloomberg.

Analiştii estimează că declinul a şters peste 1.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor. În octombrie 2008 Congresul a aprobat un program de stimulare de 700 mld. dolari (TARP).

În pofida unor reveniri timide vineri, indicele S&P 500 a picat cu 6,5% săptămâna trecută, iar Dow Jones şi Nasdaq au scăzut cu 6,4% respectiv 5,3%.

"Posibilitatea unei recesiuni în SUA a crescut. Deşi datele economice nu sunt concludente, bursele americane sunt concentrate pe impactul unei încetiniri la nivel mondial", a afirmat Smith Barney, analist la Morgan Stanley.

Preţul aurului scăzut săptămâna trecută cu 10%, cel mai mare declin din ultimii 28 de ani. Pe piaţa energiei, cotaţia petrolului a pierdut 9,2% din valoare, la 79,82 de dolari barilul, cea mai mare scădere de după luna mai.

Acţiunile producătorului de aluminiu Alcoa au picat cu 14%, iar cele ale Bank of America au pierdut 13% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO