Business Internaţional

Investitorii pariaza 1.000 mld. $ pe caderea burselor

22.07.2008, 16:57 17

Managerii fondurilor de investitii, de la William Ackman pana la Jim Rogers, au castigat de la inceputul lunii cel putin 1,4 miliarde de dolari (880 de milioane de euro) din pariurile facute impotriva companiilor de refinantare Fannie Mae si Freddie Mac, scrie Bloomberg.
Fondul de investitii Harbinger Capital Partners a mizat 665 de milioane de dolari (418 mil. euro) pe faptul ca HBOS, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie, va intra in declin. De asemenea, vanzarea in lipsa (short selling) a actiunilor companiei miniere Cia. Vale do Rio Doce din Brazilia a adus profituri insemnate fondului de hedging Francisco Mairelles de Andrade.
Vanzarea in lipsa (short) este o tehnica speculativa care permite investitorilor sa vanda actiuni pe care nu le detin, atunci cand se asteapta ca valoarea lor sa scada, ele putand fi cumparate apoi la preturi mult mai mici. La nivel mondial, capitalul imprumutat de investitori insumeaza acum 1.400 de miliarde de dolari (881 mld. euro), cu aproape o treime mai mult decat la inceputul anului trecut, conform datelor emise de compania de consultanta financiara Spitalfields Advisors. Aproape intreaga suma este folosita in speculatiile conform carora valoarea actiunilor de pe burse va scadea, spune James Angel, un profesor de economie la Georgetown University, care studiaza vanzarile in lipsa.
Incetinirea ritmului de crestere economica la nivel mondial, pierderile bancilor - care insumeaza 447 de miliarde de dolari (281 de miliarde de euro) - si o adevarata explozie a fondurilor private ce pot profita de pe urma scaderii valorii actiunilor au dus la cresterea numarului de vanzari in lipsa, iar 22 din cele 23 de tari monitorizate de indicele MSCI World au intrat intr-o perioada de scadere indelungata.
"Sunt sume enorme de bani. Vanzarile in lipsa au progresat, iar cei care nu le practica trebuie sa inteleaga ca nu sunt un lucru rau", spune Peter Hahn, cercetator stiintific in cadrul Cass Business School si fost director la Citigroup.
In vreme ce strategii din SUA si Marea Britanie inaspresc legislatia cu privire la vanzarile in lipsa, pe fondul ingrijorarilor conform carora acestea vor accelera pierderile suferite de burse, ajunse la 11.000 de miliarde de dolari (6,93 mii de miliarde de euro) de la inceputul anului, tari precum Indonezia si India incep sa adopte aceasta tehnica de vanzare.
Vanzarile in lipsa la bursa din New York au crescut pana la 4,6% din totalul operatiunilor din cursul lunii trecute, cel mai ridicat nivel din anul 1931 pana acum, conform datelor comunicate de Bespoke Investment Group, firma de consultanta si cercetare care se ocupa de fondurile investitorilor. Vanzarile in lipsa ale actiunilor companiilor de refinantare Fannie Mae si Freddie Mac, care detin sau garanteaza aproximativ jumatate din totalul creditelor ipotecare din SUA, in valoare de 12.000 de miliarde de dolari (7.560 de miliarde de euro), au urcat inainte ca valoarea actiunilor sa coboare in cursul acestei luni, pe fondul temerilor ca firmele vor necesita un sprijin financiar care va indeparta investitorii.
"Cei care vand in lipsa sunt un element important in sistemul pietelor financiare. In acelasi fel in care un leu urmareste o turma, ei ii ataca pe cei mai slabi", spune Angel, profesor la McDonough School of Business din cadrul Georgetown University din Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO