Business Internaţional

Iukos: Sibneft este subsidiara noastra

19.01.2004, 00:00 18



Iukos, al doilea jucator pe piata rusa a petrolului, a anuntat ca va face demersuri pentru a prelua controlul asupra companiei Sibneft.



"Sibneft este subsidiara noastra. Acest lucru inseamna ca avem dreptul la profiturile companiei si ca din consiliul sau de administratie trebuie sa faca parte si un reprezentant al Iukos", a declarat purtatorul de cuvant al Iukos, Alexander Sadrin.



In aprilie 2003, cei doi producatori de petrol anuntasera ca vor fuziona, operatiunea urmand sa conduca la formarea celui de-al patrulea mare grup de profil din lume, cu o capitalizare de 35 mld. dolari. Tranzactia, evaluata la 12-15 mld. dolari, a fost anulata dupa arestarea lui Mihail Hodorkovski, actionarul principal al Iukos, acuzat de frauda si evaziune fiscala.



Din punct de vedere legal, actionarii Iukos detin in continuare 92% din actiunile Sibneft, pentru care au platit 3 miliarde de dolari, iar actionarii Sibneft sunt proprietarii a 26,01% din capitalul Iukos.



Pe 30 decembrie trebuia sa fie alesi noii membri ai consiliului de administratie al Sibneft. Iukos a boicotat intalnirea dupa ce a aflat lista cu persoanele nominalizate, printre care nu se gasea nici un reprezentant al Iukos.



"Detinem 92% din Sibneft, asa ca trebuie sa fim reprezentati in consiliul de administratie", a declarat Sadrin. "Avem dreptul si la profiturile companiei Sibneft. Ca actionari, trebuie sa primim dividende si sa putem participa la luarea deciziilor privind modul de utilizare a profitului: fie reinvestirea acestuia, fie distribuirea catre actionari", a adaugat el.



Reprezentantii Sibneft au refuzat sa comenteze.



Veniturile Sibneft, previzionate pentru anul 2003, se vor situa in jurul a 6,6 mld. dolari. Daca Iukos va reusi sa preia controlul asupra rivalului sau, va avea dreptul sa-si insuseasca aproximativ un sfert din aceasta suma, care se va adauga la veniturile sale de 16 mld. dolari.



Saptamana trecuta, tribunalul municipal din Moscova a mentinut decizia unei instante inferioare privind prelungirea detentiei provizorii a lui Hodorkovski cel putin pana la 25 martie, adica dupa alegerile prezidentiale care se vor desfasura pe 14 martie.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO