Business Internaţional

Japonezii prefera euro in loc de lira sterlina

26.07.2000, 00:00 14



Investitorii japonezi din Marea Britanie, afectati puternic de aprecierea continua a lirei sterline, au devenit tot mai nemultumiti de ceea ce ei numesc evitarea luarii unei decizii in ceea ce priveste adoptarea sau nu a monedei unice europene din partea premierului Tony Blair. Premierul britanic a declarat insa ca acestia nu pretind Marii Britanii sa adere imediat la moneda europeana.

"Nu se poate spune ca investitorii japonezi ne cer sa adoptam euro maine", a declarat Blair dupa incheierea reuniunii la nivel inalt a principalelor state industrializate, ce a avut loc pe insula japoneza Okinawa.

"Ceea ce ei vor sa spuna de fapt este ca, atunci cand se va lua decizia referitoare la adoptarea euro, economia Marii Britanii, ocuparea fortei de munca, investitiile si industria vor fi considerate aspecte prioritarea in analiza implicatiilor acestei hotarari", a mai spus Blair.

In cadrul summitului G8, premierul britanic l-a reasigurat pe primul ministru japonez, Yashiro Mori ca Marea Britanie isi doreste sa adopte moneda euro, numai in cazul in care conditiile vor fi favorabile. Producatorii japonezi de automobile din Marea Britanie si-au exprimat clar pozitia potrivit careia si-ar dori cat mai curand stabilitatea pe care ar genera-o introducerea monedei euro in locul lirei sterline.

Toyota Motor, cel mai mare producator japonez de automobile, a anuntat ca intentioneaza sa reduca achizitiile de componente fabricate in Marea Britanie, in favoarea celor produse in Europa continentala, din cauza aprecierii lirei sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO