Business Internaţional

Japonezii sunt pe cale sa curete sectorul bancar

26.08.2003, 00:00 14



Ministrul nipon al Economiei si Serviciilor Financiare, Heizo Takenaka, a afirmat ca sectorul bancar national este pe cale sa solutioneze dificultatile legate de creditele neperformante, o problema care a sufocat cresterea celei de-a doua mari economii din lume in ultimul deceniu, transmite Reuters.



Prezent la o reuniune din Kyoto, in vestul Japoniei, Takenaka a declarat ca bancile au realizat progrese importante in ceea ce priveste corectarea unei perioade de imprumuturi excesive care a condus la acumularea unor imense credite neperformante.



"Raportul dintre imprumuturile acordate de banci si Produsul Intern Brut este de circa 80% si asistam la etapele finale ale corectiei", a spus el, adaugand ca raportul a fost de aproximativ 120% in anii '90.



Ministrul a afirmat ca problema creditelor neperformante va fi rezolvata in doi ani.



Bancile nipone, care au in portofolii credite neperformante de 40.000 miliarde de yeni (338,8 miliarde de dolari), se afla sub presiuni intense in vederea diminuarii lor, desi sunt supuse concomitent la critici aprinse pentru ca au redus, in acest proces, creditele noi acordate companiilor.



Pana in martie 2005, bancile au primit sarcina de a reduce la jumatate raportul dintre creditele neperformante si imprumuturile totale.



In acelasi timp, Takenaka a respins criticile conform carora reformele bancare ar dauna economiei.



"Existau temeri ca instrainarea portofoliilor de credite neperformante va conduce la o crestere a ratei somajului, dar, la amortizarea a 10.000 miliarde de yeni, numarul somerilor a crescut cu 70.000", a afirmat el, precizand ca guvernul estima initial pierderea a circa 140.000 de locuri de munca.



Totodata, Takenaka a reiterat ca economia nipona da noi semne de redresare, dupa ce statisticile publicate in prima parte a lunii au aratat ca PIB a crescut pentru a sasea luna consecutiv in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO