Business Internaţional

Jerome Kerviel, traderul care a reusit sa puna in genunchi un sistem financiar

Jerome Kerviel, traderul care a reusit sa puna in genunchi un sistem financiar

Click pentru imaginea marita

28.01.2008, 18:19 477

Jerome Kerviel, traderul care a provocat pierderile de 4,9 mld. euro de la Societe Generale, a ajuns in custodia politiei franceze, fiind cercetat pentru trei tipuri de frauda, el aratandu-se dispus sa colaboreze cu anchetatorii, scrie presa internationala.
In acelasi timp, Daniel Bouton, presedintele SocGen, a catalogat drept "absurde" acuzatiile conform carora decizia bancii de a renunta la pozitiile in valoare de 50 mld. euro deschise de Kerviel in cadrul unor tranzactii neautorizate a dus la prabusirea de saptamana trecuta a pietei bursiere europene.
Totusi, expertii argumenteaza ca volumul mare de actiuni vandute lunea trecuta de SocGen a reanimat un val de panica in randul investitorilor, impulsionand colapsul pietelor din Europa.
Aceasta miscare a fortat insa banca centrala americana sa reduca marti dobanda de referinta cu 0,75%, prevenind o prabusire similara a bursei de pe Wall Street si intorcand - cel mai probabil - cea mai mare economie a lumii din drumul spre recesiune. De aceea, unii dintre cei mai reputati economisti americani il prezinta acum pe fostul trader al SocGen drept "salvator fara voie". "Multumim Jerome", sunt cuvintele analistului economic Ed Yardeni, fostul economist-sef al Deutsche Bank Securities. "Probabilitatea unei recesiuni este, in acest moment, aproape zero. Si asta datorita traderului bancii franceze si, implicit, reactiei de panica a Fed", a adaugat economistul.
Insa, dincolo de aspectul pozitiv al acestei actiuni exista motive intemeiate de ingrijorare, in conditiile in care un trader angajat intr-o pozitie fara prea mari responsabilitati, a reusit sa controleze directia intregii economii mondiale din biroul sau aflat la etajul sase al unei cladiri din partea de vest a Parisului.
Acest fapt ridica o serie de semne de intrebare vizavi de forta incotrolabila a uriaselor sume de "bani electronici" implicate in tranzactiile de pe piata. Cum a reusit un tanar, al carui salariu anual nu depasea 100.000 de euro sa efectueze tranzactii neautorizate in valoare de 50 mld. euro, echivalentul Produsului Intern Brut al unor tari precum Cuba sau Slovenia?
Kerviel, care a lucrat pentru SocGen timp de opt ani, a efectuat anul trecut tranzactii secrete masive, cu un nivel de profitabilitate extrem de ridicat si care nu putea fi usor explicat superiorilor sai. Insa, in loc sa incerce sa sustraga banii, el a decis sa efectueze, luna aceasta, tranzactii care considera el nu aveau nici o sansa de castig si prin care ar fi sters orice urma a banilor castigati prin actiuni neautorizate.
Dar, odata ce piata bursiera europeana a intrat in declin, pierderile inregistrate de aceste tranzactii au mers mult mai departe decat preconizase traderul, afacerea sa secreta ajungand la un deficit de 1,4 mld. euro. Astfel, Kerviel a ajuns in incapacitatea de a evita controalele de rutina ale bancii - miscare repetata cu succes pe tot parcursul anului trecut.
Odata descoperite tranzactiile neautorizate, conducerea SocGen a decis sa renunte la portofoliul de actiuni achizitionate de Kerviel, in conditiile in care piata se afla, la inceputul saptamanii, in cadere libera. Banca a sporit si mai mult declinul burselor europene, contribuind astfel si la cresterea propriilor sale pierderi.
Aceasta decizie a determinat o reactie dura din partea unuia dintre rivalii francezi ai SocGen, care spune ca de fapt traderul a pierdut "numai" 1,4 mld. euro, "restul pierderilor intrand in responsabilitatea consiliului director al bancii".

Pierderea de la SocGen, cea mai mare din istorie
Francezul Jerome Kerviel, persoana care a produs o gaura de cinci miliarde de euro grupului bancar Societe Generale, conduce detasat in topul tuturor timpurilor al celor mai mari pierderi inregistrate de traderii de pe mapamond, scrie ziarul irlandez The Post. Un bancher francez renumit l-a catalogat pe barbatul de 31 de ani ca fiind " geniul fraudelor", dar ilegalitatile comise de Kerviel sunt similare cu alte actiuni trecute. Kerviel, asemenea lui Nick Leeson, care a cauzat pierderi de 950 de milioane de euro bancii Barings Bank in 1995, a putut sa genereze documente false care aratau tuturor celor din companie ca lucrurile erau in legatura, desi se acumulau pierderi imense. Un alt trader care a cauzat pierderi uriase institutiei in care lucra este japonezul Toshihide Iguchi. El a reusit sa piarda in 1995, 750 de milioane de euro la Daiwa Bank, unde ocupa postul de senior trader. Un an mai tarziu, o noua frauda uriasa, alt trader japonez. Yasuo Hamanakaka a reusit sa fraudeze compania Sumitomo Corporation cu 1,77 de miliarde de euro. Dupa fiecare scandal de asemenea amploare din trecut se spunea ca masurile de siguranta au devenit mai dure.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24