Business Internaţional

Jocul greilor a luat sfarsit: Mittal a invins si preia Arcelor pentru 33,7 mld. dolari

Jocul greilor a luat sfarsit: Mittal a invins si preia Arcelor pentru 33,7 mld. dolari

Mittal a reusti sa finalizeze cea mai mare achizitie din industria siderurgica

27.06.2006, 18:24 20

Dupa o lupta de mai bine de cinci luni, gigantul siderurgic indian Mittal Steel a reusit achizitia principalului competitor, Arcelor, in cea mai mare achizitie ce a avut loc in industria siderurgica.
Producatorul european Arcelor a fost de acord cu oferta imbunatatita venita din partea Mittal Steel. Ultima oferta a Mittal, de 26,9 mld. euro (33,7 mld. dolari), a fost acceptata in unanimitate duminica seara de consiliul de administratie al Arcelor, scrie Bloomberg.
Oferta inaintata de Mittal Steel a fost revizuita pentru a doua oara, cea din urma evaluand o actiune a Arcelor la un pret de 40,4 euro si fiind cu 10% mai mare decat precedenta. Suma de 25,6 miliarde de euro va fi achitata in proportie de 31% in numerar, respectiv 69% in actiuni Mittal, au anuntat cele doua companii
Grupul condus de indianul Lakshmi Mittal, locul trei in topul celor mai bogati oameni din lume, isi intareste prin aceasta achizitie pozitia de lider pe piata otelurilor. Dupa reusita demersului pentru achizita Arcelor, Lakshmi Mittal "era extrem de fericit", a declarat Wilbur Ross, unul dintre directorii Mittal.
"Mi-a spus la telefon de vreo 20 de ori ca am reusit sa cumparam Arcelor", a incheiat el. Wilbur Ross a intrat in conducerea Mittal anul trecut cand a vandut pentru 4,5 miliarde de dolari grupul International Steel Group gigantului indian.
Dupa aceasta decizie surprinzatoare, Arcelor va fi nevoita sa puna capat intelegerii la care ajunsese cu compania rusa Severstal in incercarea de a bloca achizitia de catre Mittal.
Aceasta intelegere nu a fost inca de la inceput pe placul actionarilor care au sustinut ca ar oferi prea multa putere miliardarului rus Alexei Mordasov, proprietarul Severstal, in grupul nou creat.
Prin contopirea operatiunilor Mittal si Arcelor se va crea un gigant siderurgic ce va produce aproximativ 10% din productia mondiala si va avea o capacitate de productie de trei ori mai mare decat cel mai mare competitor, Nippon Steel. Cifra de afaceri totala este estimata, pe baza datelor din anul 2005, la 55 miliarde de euro, iar numarul de angajati la 334.000 de persoane.
"O parte a actionarilor importanti ai Arcelor nu au fost deloc multumiti de ultimele intelegeri facute de companie, in special de apropierea de Severstal - Rusia. Ar trebui sa fie foarte multumiti de pretul oferit acum de Mittal", este de parere Gavin Wendt, analist al Fat Prophets din Sidney.
Cei 18 membri ai conducerii Arcelor au votat in unanimitate pentru acceptarea ofertei Mittal dupa mai mult de opt ore de negocieri, a declarat Joseph Kinsch, presedintele Arcelor.
"Mai sunt cateva detalii, dar nu cred ca acestea vor putea afecta achizitia", a declarat Ross.
"Arcelor a jucat dur pentru a ajunge la acest pret. A fost un meci frumos", este de parere Philippe Gijsels, director de departament la Fortis Bank din Bruxelles.
"Sunt bucuros ca unele tari au ajuns la concluzia ca globalizarea nu este un drum cu un singur sens", a declarat Kamal Nath, ministrul indian al comertului.
Noua companie se va numi Arcelor-Mittal, va avea sediul in Luxemburg si va avea in portofoliul de clienti nume precum Toyota sau Ford. Familia Mittal va controla 43,4% din titlurile companiei rezultate si va detine trei locuri in consiliul de conducere, iar actionarii Arcelor vor avea 50,5% din actiunile grupului, patru reprezentanti in consiliul de conducere, inclusiv directorul general. In ceea ce priveste functia pe care o va detine actualul director al Arcelor, Guy Dolle, oficialii Mittal nu au dorit sa faca niciun comentariu.
Intr-un comunicat de presa, oficialii companiei ruse Severstal au declarat ca daca Mittal va achizitiona Arcelor, Mordasov va trebui sa primeasca aproximativ 140 de milioane de euro ca urmare a ruperii acordului dintre cele doua companii.
Miliardarul rus Roman Abramovici i-ar putea da o mana de ajutor lui Mordasov pentru a-si imbunatati oferta pentru Arcelor. In ultimele luni Abramovici a facut mai multe achizitii in sectorul siderurgic rus, avand numai de castigat daca Arcelor ar fuziona cu Severstal si nu cu Mittal.
Printre ultimele incercari de a bloca accptarea ofertei Mittal, Guy Dolle a incercat rascumpararea unui pachet de actiuni in valoare de 6,5 miliarde euro.
Cele cinci banci care au consiliat Mittal Steel in aceasta achizitie vor avea de castigat multe milioane de dolari de pe urma reusitei acestei tranzactii. Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC si Societe Generale au fost bancile ce au ajutat grupul indian in finalizarea acestei tranzactii.
De pe urma acestei tranzactii va beneficia si ThyssenKrupp, cel mai mare producator german de oteluri care a ajuns la un acord cu Mittal in urma caruia Dofasco - Canada va fi vandut germanilor. Dofasco a fost ultima achizitie importanta facuta de Arcelor inainte de aparitia ofertei ostile venita din partea Mittal.
"ThyssenKrupp a semnat un contract cu Mittal Steel pe data de 26 ianuarie 2006 prin care Mittal s-a angajat sa cedeze Dofasco companiei siderurgice ThyssenKrupp pentru un pret de 68 de dolari canadieni pe actiune, in cazul in care achizitia Arcelor va avea succes", au declarat oficialii companiei germane intr-un comunicat de presa.
Aceasta achizitie ar putea fi inceputul unui val de consolidari in industria siderurgica. Acest sector are nevoie de o consolidare mai puternica, este de parere Jutta Rosenbaum de la Commerzbank. Guvernele din Rusia si China fac presiuni asupra producatorilor interni pentru a fuziona si a crea jucatori mai puternici, in timp ce companiile din Vest vor fi nevoite sa faca noi achizitii pentru a-si consolida pozitiile.
Lakhsmi Mittal a atras atentia asupra sa si a familiei sale de la lansarea acestei oferte. Mittal traieste de peste 30 de ani in afara Indiei, locuieste in una dintre cele mai scumpe case din Marea Britanie, cu o valoare de 127 de milioane de dolari, casa ce se afla in unul dintre cele mai exclusiviste zone, cartierul londonez Kensington Palace Gardens. De asemenea, nunta fiicei sale a costat aproximativ 60 de milioane de dolari.
Unul dintre cele mai controversate subiecte la inceputul anului a avut legatura cu succesorul lui Mittal la conducerea grupului. O mare parte dintre analisti il vad ca viitor manager al grupului siderurgic pe fiul acestuia, Adytia, in prezent directorul finaciar al companiei, dar cei care l-au intalnit l-au descris ca fiind o personalitate exceptionala, in timp ce altii il considera foarte arogant.
De-a lungul celor aproape cinci luni de la lansarea ofertei Mittal si-a dovedit capacitatea de a convinge atat actionarii companiei luxemburgheze, cat si politicienii din Franta si Luxemburg care considerau la inceput ca aceasta achizitie nu va fi benefica economiei europene.
In scurt timp acest "razboi" a devenit unul personal, Guy Dolle atacand in termeni duri atat pe Lakshmi Mittal, cat si metodele acestuia de a face afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO