Business Internaţional

Jocuri de culise pentru un presedinte de banca

04.03.2003, 00:00 14

Suspiciunile care plutesc asupra viitorului lui Jean-Claude Trichet, guvernatorul bancii centrale franceze si potential succesor al lui Wim Duisenberg la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), ar putea periclita coeziunea zonei euro, prin divergentele de opinie ce pot apare in cadrul UE, ocazionate de cautarea unui nou candidat.
Verdictul unui tribunal francez va dezvalui, pe 18 iunie 2003, care a fost rolul lui Trichet in falsificarea unor conturi ale bancii franceze Credit Lyonnais, care a ajuns aproape de faliment cand  Trichet era sef al Trezoreriei.
Insa, chiar daca va fi gasit nevinovat, ar putea fi prea tarziu pentru ca guvernatorul francez sa treaca prin procedurile de confirmare la conducerea BCE inainte de 9 iulie, cand Wim Duisenberg si-a anuntat retragerea.



Dilema europeana
In ultimele saptamani, ministrul grec de finante, Nikos Christodoulakis, actualul presedinte al consiliului ministrilor de fiannte din zona euro, a propus colegilor sai europeni sa gaseasca o solutie comuna a crizei Trichet, spun surse citate de Wall Street Journal Europe, care sustin ca Christodoulakis spera ca subiectul sa fie inclus pe agenda intalnirii ministrilor de finante europeni, de saptamana viitoare.
Miza nu este doar viitorul carierei lui Trichet, ci reputatia unei Europe unite, a monedei unice si credibilitatea celei mai importante institutii din zona euro, Banca Centrala Europeana. BCE este autoritatea care conduce politica monetara comuna europeana si printre principalele sale atributii se afla stabilirea ratei dobanzii de referinta in spatiul Uniunii Europene, a doua zona economica din lume, dupa Statele Unite.



Planuri de rezerva
Pozita oficiala a Frantei referitoare la acuzatiile aduse lui Trichet nu este clar conturata. Optiunile autoritatilor franceze sunt de a-l sprijini pe actualul succesor, sau de a propune un inlocuitor pentru Trichet. Reprezentantii europeni cred insa ca renuntarea la varianta Trichet ar deschide discutii prea ample pentru desemnarea unui alt candidat care sa fie agreat in unanimitate de statele membre ale Uniunii Europene.
Intre timp, unii oficiali francezi incearca sa obtina, pe holurile de la Bruxelles, in intalniri informale, sprijinul celorlalte state europene pentru un candidat de rezerva: Christian Noyer, fostul vicepresedinte al BCE, al carui mandat s-a incheiat in iunie. Noyer se bucura de increderea unor guvernatori de banci centrale europene, insa altii cred ca acesta nu detine prestanta si recunoasterea internationala necesara pentru a conduce autoritatea monetara centrala europeana.
De asemenea, la Bruxelles se mai aud voci in sprijinul candidaturii lui Jean Lemierre, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, agreat de unele guverne europene. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO