Business Internaţional

Kerviel: Nu voi permite sa devin "tapul ispasitor" al Societe Generale

07.02.2008, 19:58 17

Confruntarea dintre Societe Generale si Jerome Kerviel - angajatul acuzat ca ar fi provocat pierderi de 4,9 mld. dolari bancii franceze - a capatat noi valente in momentul in care traderul a iesit pentru prima data in fata publicului, scrie International Herald Tribune.
Kerviel a declarat ca nu va permite oficialilor bancii sa-l transforme intr-un "tap ispasitor", in timp ce avocatii SocGen spun ca institutia a inceput deja examinarea facturilor de telefon ale fostului trader, in incercarea de a afla daca au existat si alte persoane implicate in frauda.
Fostul angajat al bancii franceze isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile fictive, nefiind insa de acord cu faptul ca este considerat singurul vinovat pentru criza de la SocGen. "Imi asum partea mea de responsabilitate, dar nu voi accepta niciodata sa devin tapul ispasitor pentru toate problemele actuale ale bancii", a declarat Kerviel.
Kerviel a reafirmat ceea ce declarase si procurorilor francezi luna trecuta, insistand asupra faptului ca sefii sai directi cunosteau valoarea uriasa a tranzactiilor efectuate si mentionand ca avertismentele privind activitatea sa au fost primite de catre oficialii bancii inca din aprilie 2007.
"Nu pot sa cred ca superiorii mei nu au fost alertati de sumele implicate in tranzactii", a declarat Kerviel, adaugand ca "este imposibil sa generezi un profit urias prin intermediul unor tranzactii ce implica sume modice. Atat timp cat operatiunile mele au fost profitabile, tind sa cred ca sefii mei au inchis ochii la metodele si sumele implicate".
In acelasi timp, Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale franceze, si-a intensificat criticile la adresa SocGen, declarand legislatorilor francezi ca i se pare "de neinteles" faptul ca sistemul de control al bancii nu a reusit sa descopere mai devreme pozitiile deschise ilegal de catre Kerviel.
"Pur si simplu, nu imi pot explica greselile managerilor de risc ai bancii, dar astept rezultatele anchetei", spune Noyer, care este si presedintele Comisiei Bancare din Franta, cea care a declansat o investigatie amanuntita in cazul Societe Generale.
Kerviel nu a negat acuzatiile oficialilor bancii, care il considera responsabil pentru deschiderea ilegala a unor pozitii in valoare de 50 mld. euro - mai mult decat valoarea de piata a bancii - pe bursele europene, considerand insa ca nu poarta intreaga responsabilitate pentru pierderile de aproape 5 mld. euro.
El argumenteaza ca banca a sporit pierderile in momentul in care a decis inchiderea tuturor pozitiilor create de el, si asta in conditiile in care bursele europene se aflau in cadere libera.
Fostul trader s-a plans de asemenea si de "imensa presiune mediatica" la care a fost supus in ultimele doua saptamani, dupa ce SocGen a anuntat frauda.
Jean Veil, unul dintre avocatii SocGen, spune ca banca nu a descoperit pana acum vreun indiciu al implicarii altor persoane in afacerea secreta a lui Kerviel, insa - ca un semn ca oficialii banci pregatesc schimbarea strategiei de aparare - acesta a declarat ca factura telefonica a traderului este neobisnuit de incarcata si ca va face obiectul unor investigatii.
"Deocamdata, nu exista nici un element care sa ne conduca la ideea ca ar fi existat vreun complice in aceasta afacere", a declarat Veil, care a adaugat ca "ma intreb totusi cum este posibil sa ai o factura de o mie de euro la telefonul mobil, in conditiile in care lucrezi toata ziua intr-un birou dotat cu telefoane". Considerand ca valoarea facturii telefonice a lui Kerviel este cel putin "ciudata", Veil spune ca aceasta reprezinta singurul indiciu ca "ar fi putut exista un complice".
Kerviel sugereaza insa ca unul dintre superiorii sai directi era la curent cu tranzactiile sale si chiar l-a incurajat tacit sa continue. "In iulie 2007, i-am sugerat ca am putea paria pe scaderea accentuata a pietei bursiere, dar a respins ideea", declara traderul vizavi de superiorul sau. "Pariul meu s-a dovedit insa profitabil si am continuat sa efectuez operatiuni dincolo de limite, avand consimtamantul acestuia sau cel putin fara sa primesc vreo contestatie din partea sa", a adaugat Kerviel.
Guvernatorul bancii centrale este rezervat in ceea ce priveste atribuirea de vinovatii pentru criza de la SocGen si spune ca asteapta rezultatele investigatiilor pentru a se putea pronunta in acest sens.
De asemenea, Noyer pledeaza pentru o penalizare mai drastica a bancilor care nu reusesc sa impuna un sistem strict de management al riscului.
Declaratiile sale nu au ramas fara ecou, ministrul economiei declarand ca va propune cresterea nivelului amenzilor pentru defectiuni majore in sistemul de control, o banca putand primi, in acest moment, o amenda de maximum 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO