Business Internaţional

Kremlinul limiteaza accesul firmelor straine la resursele naturale

14.02.2005, 00:00 15



Rusia nu va permite companiilor straine sa liciteze pentru cateva dintre cele mai mari depozite de resurse naturale, a declarat Iuri Trutnev, ministrul resurselor naturale din Rusia.



Doar companiilor cu un capital social controlat cel putin in proportie de 51% de actionari rusi le va fi permisa participatia la licitatii pentru licente de explorare si exploatare, a precizat Trutnev, citat de The Moscow Times.



Printre cele mai ravnite rezerve pe care ministerul condus de Trutnev intentioneaza sa le scoata la licitatie in acest an se numara: campul petrolier Sahalin-3, in care si-a manifestat interesul colosul energetic american ExxonMobil, cel mai mare camp aurifer din Eurasia , Sukhoi Log si exploatarea minereurilor de cupru Udokan, din regiunea Chita.



Desi vestile nu sunt dintre cele mai bune pentru investitorii straini, anuntul nu a specificat modul exact in care statul va reglementa acordarea licentelor de explorare si exploatare. Metodologia trebuie mai intai detaliata printr-o lege a exploatarilor subsolului, la care s-a lucrat in ultimele luni si care va fi inaintata Cabinetului ca proiect in aceasta luna.



Afirmatiile lui Trutnev par a pune capat sperantelor ExxonMobil, care impreuna cu ChevronTexaco castigase o licitatie pentru proiectul Sahalin-3, dar care va intampina dificultati in demararea acestui proiect. Rezultatele licitatiei initiale au fost anulate in ianuarie 2004.



"Noi consideram ca avem inca drepturi in Sahalin-3, iar organizarea unei noi licitatii reprezinta un act regretabil", a comentat Glenn Waller, vicepresedintele ExxonMobil Rusia. "Nu avem in vedere participarea la acest eveniment, pentu ca nu credem ca ar trebui sa re-licitam pentru un lucru pentru care am castigat deja drepturile", a adaugat Waller.



Waller a refuzat sa comenteze daca ExxonMobil va introduce o actiune in instanta pentru recastigarea drepturilor pentru Sahalin-3.



Actiunile unui stat prin care acesta limiteaza accesul companiilor straine la resurse sunt des intalnite pe mapamond, pana acum Rusia fiind una dintre putinele exceptii de la regula.



Venezuela, SUA si Arabia Saudita garanteaza acordarea drepturilor de exploatare a rezervelor catre companiile autohtone. De asemenea, este cunoscuta practica firmelor straine din intreaga lume de a inlatura acest obstacol prin constituirea de parteneriate cu companiile autohtone.



"Este logic faptul ca firmele straine nu doresc sa fie discriminate, dar pe de alta parte aceasta este o practica standard impamantenita in tarile dezvoltate", directorul departamentului de cercetare al firmei de brokeraj Aton din Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO