Business Internaţional

L'Oreal deschide lupta pentru preluare

05.02.2004, 00:00 20



Actionarii majoritari ai L'Oreal SA, Nestle SA si familia franceza Bettencourt, au incheiat un acord de modificare a unui pact de vot vechi de 30 de ani. Ca urmare a incheierii acestui acord, cea mai mare companie de produse alimentare din lume va beneficia de un pachet direct de 26% in cadrul producatorului francez de cosmetice, conform agentiei Bloomberg.



Ca urmare a modificarii acordului incheiat intre Nestle, cu sediul in Elvetia, si familia Bettencourt, ce urma sa expire la sfarsitul lunii martie, ambii actionari au posibilitatea de a prelua controlul asupra L'Oreal sau de a renunta la pachetele de actiuni de care dispun. Ambele parti au decis sa-si mentina pachetele de actiuni nemodificate timp de cinci ani. Conform noului acord, familia Bettencourt va ramane cel mai mare actionar al L'Oreal, cu un pachet de 27,5% din actiunile acesteia. In cadrul vechiului acord, Nestle si familia Bettencourt detineau fiecare aproximativ jumatate din holdingul Gesparal, ce la randul sau detine 53,8% din L'Oreal. Conform noului plan, L'Oreal va absorbi Gesparal, pachetele detinute de Nestle si Bettencourt devenind pachete directe.



Datorita acestui acord, L'Oreal, cel mai mare producator de cosmetice din lume, devine mai deschis unei posibile preluari, dupa disparitia holdingului Gesparal, spun analistii. De asemenea, Nestle va scapa de posibila obligatie de a achizitiona pachetul de actiuni detinut de familia Bettencourt, a carui valoare se ridica la 12 miliarde de euro, obligatie inclusa in acordul din 1974 ce a dus la crearea holdingului Gesparal.



Ca urmare a noului pact, Nestle "se bucura de o mai mare flexibilitate cu privire la investitia sa strategica in cadrul celui mai mare grup de produse cosmetice din lume", sustine Peter Brabeck, directorul executiv al companiei de produse alimentare.



Profitul companiei L'Oreal a crescut cu cel putin 10% pe an in ultimii 19 ani. Valoarea actiunilor companiei s-a triplat in ultimul deceniu, valoarea companiei situandu-se acum in jurul a 43 miliarde de euro. Anul trecut, actiunile companiei au scazut cu 10% pe fondul temerilor legate de posibilul impact al aprecierii euro in raport cu dolarul asupra castigurilor companiei.



Actionarilor L'Oreal li se va cere sa aprobe noul acord in cadrul unei intruniri programate pe data de 29 aprilie, a declarat Alessandra di Montezemolo, purtatoare de cuvant a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels