Business Internaţional

L’Oreal şi Nokia, vedetele de pe bursele europene în prima şedinţă a săptămânii

L’Oreal şi Nokia, vedetele de pe bursele europene în...

Autor: Marius Oncu

10.02.2014, 19:36 122

Preţul titlurilor L'Oreal a crescut cu 4,5%, susţinut de o informaţie pe surse că Nestle analizează modalităţi de a-şi reduce participaţia de 29% la cel mai mare producător de cosmetice din lume. Nokia a urcat cu 2,8%, în urma unui acord care prevede ca HTC să plătească redevenţe companiei finlandeze într-un proces legat de patente.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu mai puţin de 0,1%. Indicatorul a închis săptămâna trecută în creştere cu 0,8%, investitorii mizând că Rezerva Federală a SUA (Fed) va amâna o a treia rundă de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni din cauza unor date sub aşteptări priind piaţa muncii din SUA.

Fed a scăzut achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 85 de miliarde de dolari pe lună la 65 de miliarde de dolari, prin două decizii în decembrie şi ianuarie. Programul de cumpărare de active, al treilea al băncii centrale americane de la declanşarea crizei financiare, a susţinut în ultimii ani pieţele de capital la nivel global.

"Înregistrăm o revenire la status quo, cu date din Franţa şi Italia arătând că zona euro este încă separată pe două viteze. În lipsa anunţării unor date macroeconomice semnificative din SUA sau a rezultatelor unei companii importante, pieţele vor rămâne calme", a declarat John Plassard, vicepreşedinte la Mirabaud Securities.

Producţia industrială din Franţa a scăzut cu 0,3% în decembrie, în timp ce în Italia declinul s-a situat la 0,9%, în ambele cazuri datele fiind mai slabe decât anticipau analiştii.

Prinncipalii indici au crescut pe 10 din cele 18 burse din Europa de Vest analizate de Bloomberg. Astfel, indicele CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,2%, DAX (Frankfurt) a urcat cu 0,1%, iar FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO