Business Internaţional

Lafarge se extinde printr-o achizitie de 8,8 mld. euro

11.12.2007, 17:02 17

Grupul Lafarge, cel mai mare producator de ciment din lume, a achiztionat diviza de ciment a grupului Orascom Construction Indsutries pentru 8,8 miliarde de euro, scrie Bloomberg. Prin intermediul acestei tranzactii, profitul Lafarge aferent pietelor emergente va creste cu peste 40%.
Nassef Sawiris, CEO al Orascom, va deveni al doilea actionar ca marime in cadrul grupului francez, cu o participatie de 11,4%, ca parte a acordului semnat. Lafarge va finanta achizitia prin intermediul creditelor, dar si prin vanzarea a 22,5 milioane de actiuni noi catre Sawiris. "Este o mutare pozitiva, care evidentiaza nevoia Lafarge de a-si extinde prezenta in tarile emergente", a declarat Emanuel Soupre, administrator de fond la Neuflize Gestion, in Paris.
Producatorii de ciment de genul Lafarge se afla intr-o cursa de expansiune globala prin intermediul achizitiilor in tari in care cheltuielile pentru constructia de cladiri, cat si cele pentru infrastructura de transport avanseaza foarte rapid.
Reprezentantii Lafarge au precizat ca achizitia ii va permite ca pana in 2010 sa obtina 65% din profitul EBITDA in tarile emergente, comparativ cu pragul de 45% in prezent. Compania Orascom este cel mai mare producator de ciment listat la bursa din Orientul Mijlociu.
"Divizia de ciment a Orascom se concentreaza pe o regiune care va avea beneficii majore de pe urma veniturilor rezultate din cometul cu petrol si gaze naturale", a afirmat Bruno Lafont, CEO al Lafarge. El a adaugat ca achizitia va aduce profit pe actiune pentru producatorul de ciment inca din primul an.
Pe fondul unei probabile scaderi a economiei americane, Lafont a spus ca achizitia ii va permite producatorului de ciment sa aiba o pozitionare echilibrata pe pietele dezvoltate si pe cele aflate in curs de dezvoltare.
Divizia de ciment a Orascom va avea o capacitate de productie de 35 de milioane de tone in 2008, pana in 2010 productia urmand sa creasca la 45 de milioane de tone. Astfel, productia totala a Lafarge va ajunge la 260 de milioane de tone in 2010. Divizia de ciment a Orascom estimeaza o rata de crestere anuala a vanzarilor de 30% pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO