Business Internaţional

Lehman Brothers, tinuta artificial in viata cu bani de la Fed

Lehman Brothers, tinuta artificial in viata cu bani de la Fed

Pentru detalii vezi documentul atasat

11.09.2008, 20:14 23

Accesul la linia de finantare acordata de banca centrala americana (Fed) a ajutat Lehman Brothers, care in ultimele doua zile a pierdut jumatate din valoarea de piata, sa evite un colaps similar cu cel al Bear Stearns.
Dar in conditiile unei accentuari a crizei, supravietuirea bancii de investitii depinde din ce in ce mai mult de capacitatea de a obtine finantare privata.
Titlurile Lehman, care au inregistrat un declin de 88% in acest an, s-au prabusit in sedinta de tranzactionare de marti cu 45%, dupa ce a fost anuntata intreruperea negocierilor cu Korea Development Bank, menite sa asigure o infuzie de capital bancii americane, scrie Bloomberg. Institutia coreeana este doar una din companiile cu care Lehman a purtat discutii in ultimele saptamani, potrivit unei surse din interiorul bancii.
"Timpul este esential pentru Lehman", a declarat Sean Egan, presedintele Egan-Jones Ratings. "Totul tine de context, care pana acum a fost defavorabil bancii. Dar oficialii institutiei trebuie sa opreasca aceasta situatie, pana cand bulgarele de zapada nu va declansa o avalansa care sa ingroape definitiv compania", a adaugat Egan.
Publicatia sud-coreeana Yonhap a anuntat totusi ca reprezentantii Korea Development Bank iau inca in calcul achizitionarea unui pachet de actiuni in valoare de 6 mld. dolari (4,2 mld. euro) in cadrul Lehman. Informatia vine dupa ce KDB a anuntat in mod oficial incheierea discutiilor.
Banca newyorkeza va continua negocierile cu o serie de firme de private equity , printre care Kohlberg Kravis Roberts si Carlyle Group, negocieri duse pentru vanzarea diviziei de administrare a activelor si a fondului de investitii Neuberger Berman.
Nomura Holdings, cea mai mare banca nipona de investitii, ar putea negocia, de asemenea, achizitionarea unui pachet de actiuni in cadrul Lehman, potrivit declaratiilor presedintelui companiei, Kenichi Watanabe.
In acelasi timp, reprezentantii HSBC au anuntat ca este foarte putin probabil ca institutia britanica sa achzitioneze o banca de investitii, combatand astfel speculatiile potrivit carora HSBC ar putea achizitiona actiuni Lehman. HSBC, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata, a reusit sa evite in buna masura efectele negative ale declansarii crizei ipotecare americane, care au lovit puternic companii precum Merill Lynch, Citigroup sau UBS.
Lehman a incercat in ultima perioada sa stranga rezerve de capital pentru a-si acoperi pierderile de
2,8 mld. dolari (1,97 mld. euro) inregistrate in trimestrul doi si reducerile valorii contabile a activelor in valoare de 8,2 mld. dolari (5,78 mld. euro) efectuate in ultimul an.
Unul dintre cei mai mari administratori americani de instrumente financiare bazate pe ipoteci, Lehman a intrat in dificultate odata cu prabusirea a doua dintre fondurile de investitii detinute de Bear Stearns, in iulie anul trecut, miscare ce a dus la o inghetare a tranzactiilor cu intrumente financiare riscante.
Escaladarea turbulentelor intampinate de banca de investitii a intensificat speculatiile privind o eventuala prabusire a institutiei. Analistii sugereaza insa ca un astfel de scenariu este foarte putin probabil.
"Lehman are inca suficiente resurse pentru a evita un scenariu similar cu cel al prabusirii Bear Stearns", a declarat Isabel Schauerte, analist in cadrul firmei de cercetare Celent, referindu-se in primul rand la posibilitatea vanzarii diviziei de administrare de active.
Mai mult, autoritatile financiare americane nu si-ar putea permite sa lase Lehman sa se prabuseasca, avand in vedere efectele pe care o asemenea actiune le va avea asupra intregului sistem, spun unii analisti.

Richard Fuld, omul din spatele cresterii si decaderii Lehman
Richard Fuld, 62 de ani, este unul dintre cei mai longevivi directori executivi din industria financiara americana, conducand operatiunile bancii de investitii Lehman Brothers inca din noiembrie 1993, dupa ce anterior detinuse pozitia de presedinte si co-director operational al Shearsone Lehman Brothers.
Fuld, care a absolvit in 1969 University of Colorado si are un masterat obtinut la Stern School of Business, s-a alaturat Lehman Brohers in 1969, banca de investitii fiind singura companie in cadrul careia a lucrat pana acum. Fiind angajat ca trader de instrumente financiare comerciale, Fuld a avut o ascensiune treptata in cadrul comnpaniei, ocupand pe rand diverse functii executive.
Pe parcursul mandatului sau de director executiv, banca americana s-a restructurat radical, trecand prin fuziunea cu Kuhn Loeb & Co, achzitia de catre American Express, fuziunea cu E.F. Hutton si in final desprinderea de American Express.
Dupa desprinderea de American Express, Fuld a declansat o operatiune de restructurare radicala a Lehman, incercand diminuarea dependentei companiei fata de operatiunile cu venituri fixe si extinderea rolului investitiilor bancare.
Strategiile sefului Lehman si-au dovedit eficienta, atragand investitorii spre companie. In numai un deceniu, in perioada 1997-2007, actiunile Lehman au inregistrat o crestere de 800%. Ca urmare a exploziei tranzactiilor cu obligatiuni, compania a inregistrat in 2006 un nivel record al veniturilor, inainte de declansarea crizei subprime situandu-se pe locul patru in clasamentul celor mai mari institutii financiare americane.
Unul dintre punctete urmarite cu consecventa de Fuld a fost acela de a crea o cultura de business bazata pe lucrul in echipa, ceea ce l-a determinat sa dezvolte un intreg sistem de recompensare a angajatilor prin intermediul oferirii, in functie de performante, de actiuni in cadrul bancii. In acelasi timp, pentru Fuld este extrem de important faptul ca un lider sa cunoasca foarte bine afacerea pe care o conduce si sa aiba capacitatea de a delega, in momentul oportun, responsabilitati celor aflati pe treptele inferioare ale ierarhiei.
Seful Lehman, care a detinut inclusiv functia de membru al consiliului de conducere al bursei din New York, a fost nominalizat in 2001 drept cel mai bun executiv la categoria Brokers & Asset Managers de catre publicatia Institutional Investors.
In acelasi timp, Fuld a detinut pozitii precum cea de membru al consiliului director al filialeli newyorkeze a bancii centrale americane (Fed) sau cea de membru al consiliului de afaceri al Forumului Economic Mondial.
Fuld are un salariu anual de 750.000 de dolari (circa 530.000 de euro). Veniturile totale inregistrate anul trecut, inclusiv bonusurile si dividendele, s-au ridicat insa la 71,9 mil. dolari (aproximativ 50 mil. euro), ceea ce il claseaza pe acesta pe locul 11 in topul Forbes al celor mai bine platiti executivi americani. Fuld, care detine si 1,96% din actiunile Lehman, a castigat anul trecut 40,2 mil. dolari de pe piata de capital.


Precedentul Bear Stearns
Cea mai mare surpriza oferita de criza ipotecara americana a venit in martie anul acesta, in momentul in care firma de brokeraj Bear Stearns - care a rezistat Marii Crize Economice din anii '30 - s-a prabusit, fiind preluata de catre JP Morgan in cadrul unei tranzactii intrumentate direct de catre Fed.
Criza de la Bear Stearns - inceputa in iulie 2007, in momentul in care doua fonduri de hedging derulate de companie si care aveau o expunere puternica pe piata ipotecara a creditelor subprime s-au prabusit - s-a accentuat treptat, fiind sustinuta si de neincrederea investitorilor in titlurile companiei. Actiunile Bear s-au prabusit de la 170 la 30 de dolari intr-un singur an, odata cu escaladarea turbulentelor, in martie, pierzand peste 90% din valoare intr-o singura sedinta de tranzactionare.
Stirile negative referitoare la situatia dificila a Bear Stearns apar pe 11 martie, odata cu anuntul Fed privind decizia de a acorda credite directe institutiilor non-bancare de pe Wall Street.
In acelasi timp, clientii firmelor rivale Goldman Sachs, Morgan Stanley si Credit Suisse au inceput sa-si manifeste ingrijorarea in legatura cu tranzactiile pe care aceste companii le-au incheiat cu Bear Stearns si sa se intrebe in ce masura banca va putea sa-si onoreze obligatiile.
De partea cealalta, executivii Bear Stearns incercau sa calmeze apele, considerand ca situatia se afla sub control, banca avand rezerve de capital de 17 mld. dolari si pregatind anuntarea rezultatelor financiare din primul trimestru, care in ciuda carnagiului din sistemul financiar erau relativ bune. Teoria celor de la Bear era una clara: fondurile de hedging care pariasera pe declinul actiunilor Bear raspandeau acum zvonuri pentru a accentua acest fenomen.
Pe fondul speculatiilor, clientii care depusesera bani in depozitele Bear Stearns incep sa retraga sume imense, in numai 48 de ore rezervele de lichiditate ale bancii coborand cu 15 mld. dolari. Banca s-a vazut pusa in situatia de a cere protectie impotriva falimentului, apeland la Fed pentru contractarea unui imprumut de urgenta care sa-i permita elaborarea unui plan de redresare.
Pe 14 martie, oficialii Fed au convocat o sedinta pentru a hotari in ce masura Bear Stearns trebuia sprijinita sau trebuia lasata sa se prabuseasca. Decizia a fost aceea a acordarii unui imprumut de urgenta prin intermediul JP Morgan, cu o perioada de rambursare de 28 de zile.
Temerile privind extinderea crizei si la celelalte institutii financiare i-a determinat pe oficialii Fed sa schimbe strategia, considerand ca prioritara incheierea unui acord de cumparare a bancii aflate in deriva. Oficialii americani s-au indreptat spre JP Morgan, punand si mai multa presiune pentru incheierea unui acord in acest sens.
Ingrijorarea privind repeziciunea cu care au evoluat evenimentele ii determina pe oficialii JP Morgan sa nu faca acest pas in orice conditii, ceea ce determina Fed sa-si dea acordul pentru un imprumut de 30 mld. euro, bani necesari pentru finalizarea procesului de achizitie a Bear Stearns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO