Business Internaţional

Les Echos: Fantoma germanofobă bântuie Europa în ajunul summitului UE

Autor: Iulian Anghel

08.12.2011, 16:16 328

În vreme ce şefii de state şi de guverne din UE se pregătesc să se întâlnească la Bruxelles pentru un summit de la care se speră, de această dată, că va fi decisiv pentru viitorul euro, suntem obligaţi să constatăm că spiritul european a eşuat lamentabil. Guvernul german care şi-a asumat, din vară, leadershipul pe care europenii i-l cereau de la debutul crizei greceşti, este plătit, în schimb, cu un val de germanofobie în mai multe ţări slăbite şi lipsite de securitate. Cu fantomele pangermanismului în rol de vedetă, constată cotidianul economic francez Les Echos.

Franţa, prin vocea mai multor deputaţi socialişti, arată publicaţia, a oferti în cursul ultimelor zile, unele dintre cele mai frumoase perle. Julien Dray care i-a reproşat lui Nicolas Sarkozy, după discursul acestuia de la Toulon (luni - unde Sarkozy a anunţat planul de salvare franco-german - n.n.), că a abandonat principiul independenţei naţionale în avantajul unei integrări europene mai puternice a spus: "Chiar în rada de la Toulon, flota franceză a sabordat (şi-a scufundat propriile nave pentru a nu le lăsa în mâinile duşmanului - n.n.) în vreme ce armata germană penetra zona de sud". Les Echos dă multe alte exemple adăugând însă că nu doar în Franţa se aud astfel de voci, ci şi în Polonia unde un important membru al opoziţiei a evocat ameninţarea "Celui de-al IV-lea Reich."

Les Echos mai aminteşte, de asemenea, de atacurile la adresa Germaniei venite din partea publicaţiei britanice Daily Mail şi, în mod surprinzător, a prestigiosului The Times.

Cineva poate obiecta că nici germanii nu au făcut întotdeauna proba demnităţii pe care criza ar fi cerut-o, arată Les Echos. Presa populară, cu Bild în frunte, s-a comportat execrabil faţă de greci. De luni de zile Berlinul se complace în registrul "punitv" unde nu este vorba decât despre rigoare, austeritate, control şi sancţiuni. Puţină solidaritate, comunitate, destin sau valori (...).

"Europa vorbeşte de acum germana" - iată tot atâtea reacţii care au supărat în Europa.

Pe acest fundal în care spiritul european este la pământ se vor purta discuţiile despre salvarea Europei, arată Les Echos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO