Business Internaţional

Letonia risca sa intre in faliment pana la vara

09.03.2009, 17:20 15

Letonia ar putea intra in faliment in trei luni daca nu va reusi sa opereze reducerile bugetare cerute de Fondul Monetar International, iar urmatoarea transa din programul de bailout ce-i este destinat este amanata, a anuntat premierul desemnat Valdis Dombrovskis, citat de Bloomberg.

"Daca nu vom primi in continuare imprumutul international, intram in faliment in iunie", a declarat Dombrovskis.
Letonia, ce se confrunta cu cea mai severa criza de la castigarea independentei in anul 1991, a beneficiat de un program de bailout de 7,5 miliarde de euro (9,5 mld. dolari) in trimestrul trecut dupa ce economia sa s-a contractat cu 10,5%, iar statul a preluat controlul asupra celei de-a doua mari banci. Guvernul a cazut pe 20 februarie dupa ce a fost de acord cu reducerile bugetare necesare pentru pastrarea deficitului sub 5% din PIB. Dombrovskis vrea ca FMI sa aprobe un deficit de 8% din PIB pentru ca economia sa nu fie afectata.
"Este aproape cu neputinta" sa mentinem tinta anterioara, a declarat Dombrovskis. "Memorandumul de intelegere anterior a fost semnat luandu-se in calcul o scadere economica de 5%, insa intre timp estimarea a ajuns la 12%, iar situatia se poate inrautati in continuare".
"In regiunea baltica exista teama de un efect de domino. Daca o tara ar cadea, probabil intreaga regiune ar cadea", a declarat acesta.
Falimentul Letoniei ar afecta si bancile suedeze, a declarat Dombrovskis.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO