Business Internaţional

LG este favorit pentru achizitia diviziei de electrocasnice a GE

29.05.2008, 16:44 9

O serie de mari producatori de electrocasnice din Asia cum ar fi Haier Electronics Group din China sau LG din Coreea de Sud si-au manifestat interesul de a achizitiona divizia de electrocasnice a GE, care a lansat la inceputul lunii oferta de vanzare. Divizia a inregistrat in 2007 profituri de 7,2 miliarde de dolari (4,6 miliarde euro), scrie International Herald Tribune.
"Jucatorii interesati au devenit cumva, evidenti. Este vorba de Haier din China, LG din Coreea, Mabe din Mexic si Arcelik din Turcia", a declarat Jeffrey Immelt, CEO la General Electric. "LG este in mod clar unul dintre favoriti. Sunt o companie foarte mare, cu recunoastere internationala si sunt deja prezenti in Statele Unite. Din punct de vedere strategic, o combinatie intre LG si GE Appliances ar avea o serie de avantaje imposibil de omis", a mai spus Immelt.
Actiunile LG au pierdut 3,6% dupa ce investitorii au luat in calcul perspectiva unei achizitii majore, dar la inchiderea sedintei de ieri, valoarea actiunilor scazuse cu doar 1,8%.
Directorul executiv al LG, Nam Yong, a declarat ca firma condusa de el supravegheaza de ceva timp evolutia GE, fara a da insa mai multe amanunte. Yong a specificat insa ca nu planuieste in viitorul apropiat o intrevedere cu Immelt.
"Ma indoiesc ca LG ar fi interesata de aceasta achizitie, deoarece nu ar avea prea mult de castigat de pe urma ei. Cele doua companii au o foarte mare parte din activitate comuna si LG nu ar avea prea mult de castigat din punctul de vedere al calitatii", a declarat Steve Lee, analist la Goodmorning Shinhan Securities.
"Conform ultimelor noastre verificari, GE si LG nu au discutat inca despre aceasta potentiala achizitie", a declarat James Kim, analist al bancii de investitii Lehman Brothers.
Kim a mai adaugat ca LG nu dispune de fondurile necesare unei astfel de achizitii de proportii si ca nu ar avea prea multe avantaje in urma acesteia. Cu toate acestea, Kim a declarat ca este posibila achizitionarea unor subdivizii de catre LG in cazul in care GE doreste divizarea unitatii de electrocasnice in mai multe parti. LG ar putea cumpara in aceasta situatie fabricile producatoare de aer conditionat ale GE sau unitatile producatoare de electrocasnice built-in, deoarece acestea au o retea de distributie solida, mai ales in Statele Unite.
Divizia GE ar putea constitui un punct de interes si pentru producatorii asiatici, care sunt in cautare de un brand puternic in Statele Unite.
In afara de LG si Haier, Samsung Electronics din Coreea de Sud si Indesit din Italia au mai fost mentionati ca potentiali clienti pentru divizia de electrocasnice, dar reprezentantii companiilor au refuzat sa faca comentarii.
Immelt a declarat ca vanzarea diviziei GE ar putea fi finalizata pana in 2009, "dar este unul din acele lucruri care s-ar putea petrece si mai rapid".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO