Business Internaţional

Libor va deveni istorie pentru majoritatea monedelor până la sfârşitul anului

Libor va deveni istorie pentru majoritatea monedelor...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2021, 00:00 72

Referinţa pentru dobânzi interbancare Libor va înceta să mai fie folosită pentru tranzacţii în majoritatea monedelor importante până la sfârşitul anului, au declarat  autorităţile de reglementare din Marea Britanie, scrie Financial Times. Acesta este un pas care va creşte presiunea asupra băncilor şi administratorilor de active pentru a se îndepărta de referinţa a cărei reputaţie este pătată de un scandal monstru.

Autoritatea pentru conduită financiară, care supraveghează indicatorii de referinţă globali, a spus că publicarea Libor va înceta pe 31 decembrie pentru lire sterline, euro, franc elveţian şi yen japonez. Tot de atunci va înceta raportarea la Libor a tranzacţiilor în dolari de o săptămână şi două luni.

Autorităţile globale au obligat băncile, administratorii de active şi companiile să nu mai folosească rata, care măsoară costul împrumuturilor negarantate între bănci, în favoarea unor repere bazate pe ratele overnight. Autorităţile de reglementare spun că Libor reflectă o piaţă care nu mai există şi că ratele zilnice constau în mare parte mai degrabă din estimări decât din tranzacţii reale pe piaţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO