Business Internaţional

Liderii europeni incearca sa puna "muschi si carne pe scheletul industriei financiare"

12.10.2008, 19:29 16

 

Reuniunea vine dupa ce in cadrul unei intalniri organizate in urma cu o saptamana liderii Europei nu au reusit sa ajunga la un acord, scrie Bloomberg. Esecul de acum o saptamana a contribuit la cresterea vanzarilor masive de actiuni din regiune, fenomenul inregistrand cea mai mare amploare din ultimele doua decade.

Ministrul francez de finante Christine Lagarde a afirmat ca liderii europeni incearca sa puna "muschi si carne", sa dea o forma planului prin care s-au angajat sa protejeze principalele banci din regiune. Cancelarul german Angela Merkel, al carui guvern a respins la inceputul acestei luni propunerea venita din partea francezilor de a crea un fond comun care sa ajute la redresarea bancilor europene, a afirmat sambata ca statele din zona euro vor aplica "acelasi pachet de masuri". Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy si omologii lor din cele 15 state care au adoptat moneda euro sunt nevoiti sa isi schimbe pozitia dupa ce declinul important inregistrat pe pietele financiare a amenintat sa trimita Europa intr-o perioada de recesiune prelungita.
"Masurile pe care le-au luat guvernele din zona euro pentru a pune capat crizei financiare nu au fost suficiente si bine coordonate", a afirmat Juergen Michels, economist al Citigroup in Londra, adaugand ca "riscurile tot mai mari cu privire la aparitia unui dezastru economic ar putea forta aceste guverne sa puna la punct masuri suficient de coordonate intre ele si mult mai inteligente".
Reuniunea liderilor guvernelor din zona euro, impreuna cu prim-ministrul englez Gordon Brown si cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avut loc duminica la Paris incepand cu ora 5 dupa-amiaza si urmeaza intalnirii din 10 octombrie in care ministrii de finante din Grupul celor sapte tari puternic industrializate au stabilit liniile principale in ceea ce priveste masurile pentru contracararea crizei creditelor, nereusind insa sa adopte initiative concrete.
Angela Merkel a afirmat sambata in timpul vizitei pe care a facut-o in Franta ca Germania sustine "o reactie coerenta fata de criza financiara internationala in zona euro".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO