Business Internaţional

Liderii europeni si asiatici vor sa schimbe din temelii reglementarile sistemului financiar international

26.10.2008, 16:40 23

Cei mai influenti politicieni din Asia si Europa au decis sa il sprijine pe presedintele francez Nicolas Sarkozy in demersul sau de a convinge Statele Unite sa joace un rol mai important in supravegherea pietelor financiare internationale, scrie Bloomberg.

In urma summit-ului desfasurat la Beijing, oamenii politici au cerut ca Fondul Monetar International sa se implice mai activ in a acorda ajutor tarilor afectate de dezastrul de pe pietele mondiale.
Secretarul general a Organizatiei Natiunilor Unite, politicianul sud-coreean Ban Ki-moon, a cerut, de asemenea, acordarea de asistenta pentru statele aflate in curs de dezvoltare, in timp ce premierul chinez Wen Jiabao a dat asigurari ca administratia de la Beijing va avea un rol extrem de activ in cadrul reuniunii liderilor mondiali ce urmeaza sa aiba loc luna viitoare la Washington.
Liderii politici care au luat parte la Reuniunea celor 43 de state din Asia si Europa (ASEM) au fost de acord asupra faptului ca "trebuie aplicata o reforma cat mai reala si mai generala asupra sistemelor monetare si financiare internationale". Ei au declarat ca vor ajunge la un consens in cadrul summit-ului de luna viitoare, care va reuni la Washington oficiali ai primelor 20 cele mai importante economii din lume.
Potrivit concluziei intalnirii care a avut loc pe parcursul a doua zile, "liderii politici au cazut de acord asupra faptului ca Fondul Monetar International ar trebui sa joace un rol important in acordarea de asistenta statelor grav afectate de criza economica, daca acestea o cer".
Luand cuvantul in numele gazdelor, premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca inovatiile aparute in sistemul financiar ar trebui contrabalansate cu elaborarea de noi reglementari. "Ar trebui sa ne folosim de orice fel de mijloace pentru a evita ca problemele din sistemul financiar sa afecteze cresterea economiei reale", a adaugat Wen.
Liderii americani si europeni au discutat despre posibilele cauze care au dus la aparitia crizei de pe piata creditelor si despre solutiile care ar putea fi aplicate. Sarkozy a solicitat impunerea unei supravegheri guvernamentale mai atente in ceea ce priveste bancile si fondurile de investitii. Presedintele american George Bush, care va gazdui la Washington pe 15 noiembrie reuniunea Grupului principalelor 20 de state industrializate si a statelor in curs de dezvoltare, a subliniat intr-un discurs tinut sambata rolul important pe care il joaca piata libera.
"Este inutil sa ne gandim ca Europa si Statele Unite vor putea in decurs de doar cateva saptamani sa schimbe reglementarile sistemului financiar international", a spus Allan Meltzer, profesor la universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA, care a adaugat ca "va fi extrem de dificil sa se ajunga la un consens si ma indoiesc ca europenii vor fi in stare sa se inteleaga intre ei".
Oficialii din Uniunea Europeana au propus in cadrul reuniunii supravegherea mai atenta a activitatii bancilor, crearea de reguli mai stricte pentru fondurile de investitii, noi reglementari pentru companiile de evaluare a creditelor si schimbari serioase in ceea ce priveste activitatea Fondului Monetar International.
Presedintele francez a comparat situatia din prezent cu conferinta din 1944 de la Bretton Woods, New Hampshire, prin care au fost fixate ratele de schimb si s-a impus sistemul evaluarii in aur, tot atunci fiind create Banca Mondiala si FMI.
"Chiar daca solutiile propuse de fiecare stat ar putea sa nu fie aceleasi, stabilirea unui set comun de principii ar putea reprezenta o etapa esentiala in prevenirea unor crize asemanatoare pe viitor", a declarat presedintele american George Bush.
Statele trebuie sa se axeze pe "elementele fundamentale pe termen lung ale cresterii economice: piata libera, libera initiativa si comertul liber", a adaugat Bush.
In cadrul unei intalniri cu sefii agentiilor ONU si cu oficiali din partea Bancii Mondiale si FMI, secretarul general al Natiunilor Unite a afirmat ca aceasta criza ar putea fi ultima picatura pentru multi dintre cei mai saraci oameni ai lumii.
"Criza ameninta sa submineze toate realizarile si tot progresul de pana acum", a spus Ban Ki-moon, adaugand ca va aduce in discutie problema saraciei la Washington.
 
Front comun
  • Fondul Monetar International va acorda asistenta largita statelor afectate de criza din sistemul financiar, la cererea lor.
  • Fondurile de investitii vor functiona sub reguli mai stricte, iar companiile de evaluare a creditelor vor avea parte de noi reglementari.
  • Guvernele vor monitoriza mult mai atent activitatea institutiilor de servicii financiare.
  • Statele Unite trebuie sa joace un rol mai important in supravegherea sectorului financiar global.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO